Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 07-09-2013, 15:02 Oryginał czy replika?
Chodzi mi o Forda puma w wersji racing a mianowicie czy opłacało by się kupić wersje podstawową w niej przerobić nadkola/zderzak wnętrze tak by jak najbardziej zbliżyć się do wersji racing czy też sprowadzić oryginał i zrobić tylko przekładkę kierownicy ?
Z jakimi kosztami by się to wiązało czy jest sens inwestować czy taniej wyjdzie oryginał?
Na co szczególnie zwrócili byście uwagę przy zakupie pumy racing?
Przyda mi się każda opinia, wskazówka wszelkie dane
Jeżeli myślisz o przerobieniu normalnej Pumy na dokładną replikę FRP to raczej marne masz szanse.. Części charakterystyczne dla FRP są coraz gorzej dostępne, a ceny niektórych elementów są chore. Dla przykładu: jakiś czas temu wklejałem na forum link do aukcji z ebay.co.uk, na której poszedł kolektor dolotowy od FRP za ponad 750 funtów!
Ja, gdybym dysponował takim budżetem, zdecydowałbym się na zrobienie Pumy a'la FRP. Kupujesz ładną bazę, pakujesz zawieszenie gwintowane, hamulce od mondeo, jakieś ładne, lekkie felgi, siedzenia kubełkowe i resztę budżetu pakujesz w silnik i masz auto jedyne w swoim rodzaju, zrobione "pod siebie" .
Dużo też zależy co chcesz z tym autem robić.. Jeżeli "dmuchać, chuchać" i jeździć na zloty, to staraj się o oryginalne FRP. Ale jeżeli chcesz upalać, latać itp. to moim zdaniem "samoróbka" będzie lepszą opcją.
Jeśli interesuje Cię tylko nadwozie i wnętrze, to w sumie można się postarać, ale replika nigdy nie będzie oryginałem a tylko oryginał jest w cenie. Poza tym FRP to nie tylko nadwozie i wnętrze.
BTW, w nawiązaniu do tego o czym napisał Tast. Ja realizuję kolejny (trzeci) już "plan na Pumę". Jak minie mi ochota na tę, którą mam teraz (trzecią), to do zrealizowania zostanie już tylko plan pt. "chuchać i dmuchać na FRP". Oby, kiedyś, byle przed emeryturą .
Hadzi [Usunięty]
Wysłany: 08-09-2013, 06:08
Gaydek napisał/a:
ale replika nigdy nie będzie oryginałem
dokładnie!
Gaydek-Zwyrol napisał/a:
do zrealizowania zostanie już tylko plan pt. "chuchać i dmuchać na FRP". Oby, kiedyś, byle przed emeryturą .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum