Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 20-11-2013, 16:45 silnik? pompa paliwa?
Witam, problem pojawił się wczoraj, na parkingu cofałem z dużym impetem i w trakcie silnik mi zgasł po czym już nie odpalił, sprawdzałem bezpieczniki i wyłącznik uderzeniowy, czyściłem styki odłączałem akumulator itp. rozrusznik kręci, kontrolki się świecą, nie odpala nawet na popych, wydaje mi się że problem tkwi w pompie paliwa albo w jej zasilaniu albo już sam nie wiem. proszę ratujcie
Ostatnio zmieniony przez Daedroth 21-11-2013, 20:38, w całości zmieniany 2 razy
Kolor Pumy: State Blue
Wysłany: 20-11-2013, 17:55
Do działania silnika benzynowego potrzebne są trzy rzeczy: powietrze, paliwo oraz iskra.
Powietrza mamy pod dostatkiem więc jeśli zgasł nagle to raczej nie jego wina ale spójrz pod maską czy wszystkie przewody podciśnieniowe wokół przepustnicy są całe i na swoim miejscu
Po włączeniu zapłonu słychać pompę paliwa? Jeśli nie to sprawdź jej przekaźnik, rozpiskę znajdziesz w instrukcji.
Możesz wykręcić jedną ze świec i sprawdzić czy jest w ogóle iskra podczas kręcenia, być może uszkodzeniu uległa cewka zapłonowa.
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 21-11-2013, 20:37
Witam, udało się naprawić po podpięciu do kompa pokazywało problem z napięciem w pompie paliwa, ale z pomocą kolegi patrzyliśmy po kolei, mniej więcej jak rozpisał to Dukes problemem okazała się wtyczka od cewki, która jakimś cudem poluzowała się ale nie wypadła całkiem, co z kolei wywaliło problem na komputer, po wpięciu i usunięciu błędu, pali pierdoła ale pozbawiła mnie auta na dobę koszt naprawy: dwa piwa
Salamander2033
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum