kontrolka z akumulatorkiem |
Autor |
Wiadomość |
emkey [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2009, 19:18 kontrolka z akumulatorkiem
|
|
|
Niestety co jakiś czas (parenaście - paredziesiąt kilometrów) i na kilka - kilkanaście sekund moja pumka miga mi czerwonym akumulatrkiem na tablicy rozdzielczej i nie wiem za bardzo co jej jest. Czasami diodka się ledwo świeci - tak że w dzień, pewnie bym jej nie zauwazył, innym razem razi czerwienią - mniej więcej tak
Co jest ??? |
|
|
|
|
Słoodzik
zakręcony,po całości
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 03-03-2009, 19:35
|
|
|
Alternator, albo poluzowane klemy od aku, przynajmniej tak mi się wydaje |
_________________ Żyjesz po to aby jeździć. Jeździsz po to aby żyć.
Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™ |
|
|
|
|
Boogie
adm
|
Wysłany: 03-03-2009, 20:10
|
|
|
Słoodzik, mi też się tak wydaje. Regulator napięcia też sprawdź. |
_________________ Admin jest jak pogoda - trzeba zaakceptować, bo nic nie możesz zrobić, aby go zmienić
|
|
|
|
|
emkey [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2009, 21:04
|
|
|
Dziękuję. W takim razie posprawdzam.
Pozdrawiam.
emkey. |
|
|
|
|
Arca_1
Arca_1
|
Wysłany: 03-03-2009, 23:32
|
|
|
Na 99% regulator napięcia i przeładowuje Ci akumulator. |
|
|
|
|
Shakira [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2009, 08:58
|
|
|
Arca_1 napisał/a: | Na 99% regulator napięcia | niekoniecznie, tak jak koledzy pisali wczesniej to takze moze byc alternator. Mi tez sie zapalala ta lamka az ktoregos pieknego dnia w drodze auto zgaslo i stanelo alternator takze warto miec na uwadze |
|
|
|
|
emkey [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2009, 18:24
|
|
|
A takim razie jak najszybciej muszę sie pojawić w warsztacie. Mam nadzieję, że to jednak nic poważnego. Dziękuję wszystkim za porady.
Pozdrawiam Was serdecznie.
emkey |
|
|
|
|
Arca_1
Arca_1
|
Wysłany: 04-03-2009, 23:38
|
|
|
Shakira, regulator napięcia to część składowa alternatora takie jak szczotki czy też diody |
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 17-09-2010, 14:50
|
|
|
witam. stary temat ale odświeżam bo i mnie dopadło pewnie coś podobnego, mianowicie dziś rano po dpaleniu auta nie zgasła kontrolka ładowania aku. niestety musiałem jechać do pracy i po około 2 kilometrach sama zgasła. odpalałem potem silnik żeby sprawdzić i gasła normalnie po kilku sekundach. mam pytanie odnośnie tego regulatora napięcia. czy ktoś wie jaki konkretnie ma być tzn, jakiś symbol, oznaczenie, zdjęcie, cokolwiek ponieważ chciałbym to sam kupić i wymienić (i tu pytanie czy sam sobie poradze czy jest to poważniejsza sprawa. mam do dyspozycji dobrze wyposażony garaż i człowieka który się zna na wielu rzeczach)? |
_________________ obecnie Megane II diesel(ble) |
|
|
|
|
Damianos
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 25-11-2010, 22:30
|
|
|
ja również odswieżam
u mnie od 3-4 dni ta kontrolka się żarzy prawie cały czas, bardzo delikatnie, czasem mocniej. W słoneczny dzień nawet ciężko ją zobaczyć, ale w nocy widać jak mruga delikatnie, raz mocniej raz słabiej. Nie ma reguły, raz pali się na wolnych obrotach, raz na wolnych właśnie gaśnie.
odpiałem aku, wyczyściłem klemy, + był mocno zabrudzony z osadem, dolałem wody destylowanej, bo było bardzo mało w akumulatorze.
niestety kontrolka znowu się pali
Czy to alternator w takim razie? |
|
|
|
|
sharky
Silnik Pumy: 1.4
Kolor Pumy: Radiant Red
|
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 26-11-2010, 12:07
|
|
|
u mnie problem był błachy. na alternatorze jest przykręcony gruby przewód. odkręciłem go, wyczyściłem dobrze miejsca styku na alternatorze i przewodzie, skręciłem wszystko razem i ........... dalej świeciło. po mocnym dokręceniu nakrętki kontrolka przestała świecić. na razie dwa miesiące spokój. profilaktycznie dwa tygodnie temu podładowałem aku i dolałem wody destylowanej. |
|
|
|
|
Damianos
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 27-11-2010, 12:02
|
|
|
a mi teraz po jakimś czasie kontrolka przestała się świecić.
więc być może styku nie było dobrego jednak. Akumulator był suchy, prawie litr wody destylowanej wlałem..
teraz się chyba podładował i przestała się żarzyć. |
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 27-11-2010, 15:53
|
|
|
Damianos, wedlug mnie to powinieneś podpiąc aku pod prostownik po dolaniu takiej ilości wody |
|
|
|
|
|