Zegarek |
Autor |
Wiadomość |
leman
12 lat myję i reperuję
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Panther Black
|
Wysłany: 17-05-2016, 18:20 Zegarek
|
|
|
Ponad miesiąc temu padł mi zegarek. Konkretnie, minuty szalały w pomroczności. Żadnych problemów z diodą imobilaizera. Działała.
Kupiłem używkę (z Fiesty MK4) lecz po miesiącu bezproblemowego użytkowania znów --> padł i to tak samo !?
I tu mój problem. Bo nie wiem czy miałem dwukrotnie pecha z "pełnoletnią" elektroniką? czy jednak podanie zegarków to tylko skutek, a przyczyną jest coś innego. Wtedy idiotyzmem było by comiesięczne wymienianie zegarka, nie naprawiając przyczyny usterki. Ktoś ma jakiś pomysł ? -->TIS nie wiele mi pomógł |
|
|
|
|
Venom_4x4
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 17-05-2016, 19:44
|
|
|
Jakie masz napięcie na zasilaniu zegarka? |
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy. |
|
|
|
|
leman
12 lat myję i reperuję
|
Wysłany: 17-05-2016, 20:01
|
|
|
Venom_4x4; a co zasila zegarek ? ten z bezpiecznika F2, czy ten z bezpiecznika F19? |
|
|
|
|
Venom_4x4
|
Wysłany: 17-05-2016, 20:09
|
|
|
Raczej f19.
Sprawdź też przewód masowy.
Taki objaw wyświetlacza to najczęściej problem z zasilaniem. (zwykle za niskie lub za wysokie wejściowe które uszkodziło wewnętrzny stabilizator) nie rozbierałem zegarka z pumy, ale co nieco z teorii po szkole elektronicznej mi zostało |
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy. |
|
|
|
|
leman
12 lat myję i reperuję
|
Wysłany: 27-05-2016, 22:11
|
|
|
nio Venom_4x4, nie trafiłeś
Z bezpiecznika F19 jest napięcie umożliwiające sterowanie, tzn ustawienie godzin i minut.
Za to z bezpiecznika F2 jest zasilanie i podtrzymywanie pracy, przy braku kluczyka w stacyjce.
I wg mnie to jest "cały" zegarek! Bo dopiero napięcie (dałem np. ~5V) na ostatni wolny pin, tzn. ten z PCM zapaliło diodę imobilaizera
Jestem raczej pewien, że zegarKI mam zjarane Naprawa ---> płytki zegarka przekracza raczej zdrowy rozsądek.
Chyba moja Pumka będzie miała w tym roku (sic!) ..trzeci zegarek, choć nadal nie znam przyczyny tej rozrzutności |
|
|
|
|
Venom_4x4
|
Wysłany: 27-05-2016, 23:02
|
|
|
Oj tam. Raz na jakiś czas mogę się pomylić.
A zmierzyłeś napięcie w inst auta? Nie masz za wysokiego ładowania?
A na te tej płytce to jakieś uszkodzenia widzisz? Ja nie. |
|
|
|
|
Dukes
Kolor Pumy: State Blue
|
Wysłany: 28-05-2016, 13:06
|
|
|
Wyświetlacz jest przylutowany do płytki czy mocowany na elastomer lub taśmę? |
|
|
|
|
leman
12 lat myję i reperuję
|
Wysłany: 06-09-2016, 18:54
|
|
|
Na zdjęciu pod linkiem jaki podałem leman napisał/a: | Naprawa ---> płytki zegarka przekracza raczej zdrowy rozsądek. | widać, że nie ma lutowania na płytce do wyświetlacza. Styk dokładnie wygląda tak;
Ale jakby to nie zabrzmiało; gumki jestem pewny Czyściłem benzyną i IPA . Dodatkowo istnieje możliwość jej "obracania" tzn można ją zamontować na 4 sposoby. A mając dwa tak samo uszkodzone zegarki, miałem możliwość ..32 kombinacji montażu płytki, gumki i wyświetlacza. Za każdym razem było to samo; 2 ostatnie cyfry "szaleją". Mogę tylko dywagować, że rezonator jest OK(kolejne dwie cyfry odliczają i wyświetlają prawidłowo) a walnięte jest wew. sterowanie multipleksera. Ale tego się zapewne nie dowiem, bo ja nie umie zdobyć Datasheet zamontowanego układu;
96788-00
ELMOS 10801C
388C 0123
i nie mam pomysłu na zrobienie czegokolwiek. To i nie wiem też, jaka jest przyczyna usterki. Dowiedziałem się jednak, że innym również tak samo padają takie zegarki. Chyba to jest naturalny objaw starości |
|
|
|
|
pumbart [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2016, 21:29
|
|
|
leman, chyba tak bo mi od paru miesięcy też zaczęły szaleć minuty |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|