Montaż stożka i jego wybór |
Autor |
Wiadomość |
Pain IQ [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2008, 09:08 Montaż stożka i jego wybór
|
|
|
witam!
mam pytanie, czy są problemy przy montażu filtra stożkowego w pumexie? chodzi mi o to, że przepływomierz, ma takie charakterystyczne połączenie w obudową filtra standardowego.
i jeszcze jedno pytanie. czy tanie (tańsze) filtry takie jak jacky auto sport etc. za ok 40-50 pln, to syf? czy także będą spełniać swoją rolę? czy tylko brać k&n
no i jeszcze jedno pytanie...:)
co z izolacją ciepłego powietrza w komorze silnika, kiedy filtr nie posiada, zadnej obudowy i stożek ułożony jest w miejscu, gdzie wczesniej było pudło filtra standardowego.
no i jeszcze ostatnie juz na bank...czy są jakieś ważne kwestie o których warto wiedzieć przed montażem stożka w pumie? czy coś sprawia problem etc?
dzieki za pomoc
[ Dodano: 05-10-2008, 10:19 ]
o np. taki http://www.allegro.pl/ite...pregnowany.html
warto?
czy jego wymiary są ok dla pumy? |
|
|
|
|
trojan6
Alfa Romeo GT 1.8TS
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 05-10-2008, 12:50
|
|
|
To może ja sie spytam bardzo głupio, gdzie ten stożek się znajduje? W okolicy akumulatora czy gdzie? Jakby ktoś mógł to prosiłbym o zdjęcie z zaznaczonym miejscem położenia <lol> |
|
|
|
|
Gaydek
admin
|
Wysłany: 05-10-2008, 15:28
|
|
|
Pain IQ napisał/a: | czy tanie (tańsze) filtry takie jak jacky auto sport etc. za ok 40-50 pln, to syf? czy także będą spełniać swoją rolę? czy tylko brać k&n |
Nie wypowiadam się, bo mam K&N. Montaż był bardzo prosty, krok po kroku wg instrukcji, nawet Niewykwalifikowana Ekipa Montażowa w składzie Passenger i ja daliśmy radę .
Pain IQ napisał/a: | co z izolacją ciepłego powietrza w komorze silnika, kiedy filtr nie posiada, zadnej obudowy i stożek ułożony jest w miejscu, gdzie wczesniej było pudło filtra standardowego.
|
Stożek w Pumie jest w dobrym miejscu. Osłonięty jest przez akumulator. Skoro K&N nie zaleca osłony termicznej to chyba nie jest ona tak bardzo potrzebna. Ważny jest za to dolot zimnego powietrza (rura jest w zestawie K&N dedykowanym do Pumy).
trojan6 napisał/a: | gdzie ten stożek się znajduje? W okolicy akumulatora czy gdzie? Jakby ktoś mógł to prosiłbym o zdjęcie z zaznaczonym miejscem położenia <lol> |
Tak, montuje się go w okolicy akumulatora. W prawym dolnym rogu http://img443.imageshack....1ugi0015yh4.jpg (bo to filtr powietrza) |
|
|
|
|
Kolin
NÓdziaŻ :D
|
Wysłany: 13-10-2008, 09:37
|
|
|
Kup se jeszcze filterek na odmę... bo jest jeszcze jeden wąż który jest w puszcze filtra |
_________________ Alfa Romeo 147 By Zender...
JTD powered by Cinsoft |
|
|
|
|
Pain IQ [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2008, 07:15
|
|
|
OK! mam jeszcze jedno pytanie, czy zamontowany stożek trzeba jakoś przymocować do jakiegoś stabilnego elementu, czy też spokojnie może sobie "leżeć" w miejscu gdzie była obudowa starego filtra? |
|
|
|
|
Gaydek
admin
|
Wysłany: 14-10-2008, 08:35
|
|
|
Pain IQ napisał/a: | czy zamontowany stożek trzeba jakoś przymocować do jakiegoś stabilnego elementu |
Mój jest przymocowany, nie sam stożek a raczej ogólnie dolot. Wszystko wg instrukcji producenta ( http://www.kandn.com/inst...0210-1_inst.pdf , obrazki od 7 do 11) i przy użyciu części będących w zestawie. |
|
|
|
|
Hadzi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2008, 12:08
|
|
|
Kolin napisał/a: | Kup se jeszcze filterek na odmę... bo jest jeszcze jeden wąż który jest w puszcze filtra |
Gdyby kupił dedykowany zestaw, to by nie musiał tego filterka zakładać. |
|
|
|
|
Kolin
|
Wysłany: 14-10-2008, 12:49
|
|
|
Hadzi napisał/a: | Gdyby kupił dedykowany zestaw, to by nie musiał tego filterka zakładać. |
Wiem właśnie zauważyłem, że właśnie przy dedykowanym zestawie jest króciec gdzie się wąż podpina |
JTD powered by Cinsoft |
|
|
|
|
Pain IQ [Usunięty]
|
Wysłany: 15-10-2008, 12:32
|
|
|
podobno właśnie nie jest to dobre rozwiązanie z uwagi, że ciepłe powietrze z odmy wraca do stożka czyli przekazuje mu ciepłe powietrze, a przecież nie o to chodzi w stożku |
|
|
|
|
petosik [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2008, 14:57
|
|
|
Gdyby tak było to K&N dawałby drugi mały filterek na odmę a tego nie robi. Zaufajmy tym co się tym zajmują profesjonalnie. Jeśli chodzi o rozmiar filtra K&N to w Pumie większego nie trzeba i należy pamiętać o tym, że jak coś jest do wszystkiego to jest do ... |
|
|
|
|
Speedy
czarna strzala->
Rok prod. Pumy: 2001
|
Wysłany: 16-10-2008, 19:45
|
|
|
a mnie właśnie zawsze zastanawiało co w tym dobrego ze wcześniej wypluty olej znowu ma lecieć przez przepustnice... i jestem przeciwny temu rozwiązaniu.
Jestem ZA podłączaniem odmy pod osobny filterek. |
_________________ "Tuning to Twój wróg"
seryjne 277PS i 367Nm ;]
------------------------------
!!=-~Speedy~-=!! |
|
|
|
|
adrianus
|
Wysłany: 17-10-2008, 10:32
|
|
|
Speedy napisał/a: | a mnie właśnie zawsze zastanawiało co w tym dobrego ze wcześniej wypluty olej znowu ma lecieć przez przepustnice... filterek. |
Ja zostawiłem u siebie odmę w starym miejscu - w dolnej obudowie filtra powietrza Też nie wydaje mi się sensowne takie rozwiązanie. Natomiast w fabrycznym miejscu jest taka gąbka która śmiało może robić za filterek dla odmy. |
|
|
|
|
Kolin
|
Wysłany: 17-10-2008, 19:05
|
|
|
Speedy napisał/a: | a mnie właśnie zawsze zastanawiało co w tym dobrego ze wcześniej wypluty olej znowu ma lecieć przez przepustnice... i jestem przeciwny temu rozwiązaniu.
Jestem ZA podłączaniem odmy pod osobny filterek. |
tego samego zdania jestem. |
JTD powered by Cinsoft |
|
|
|
|
Danieloon
|
Wysłany: 27-10-2008, 15:03
|
|
|
Tak się zastanawiam nad filtrem na odme. Może mi kotoś pomóc i pwiedzieć jakią średnice ma ten filter na odme i jaką średnice dolotu? bo chce kupić i nie wiem jaka tam średnica jest?
Pozdrawiam. |
_________________ Danieloon |
|
|
|
|
bartolomeo
night rider
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 27-10-2008, 15:46
|
|
|
Danieloon napisał/a: | Może mi kotoś pomóc i pwiedzieć jakią średnice ma ten filter na odme |
jeśli powiesz że chcesz filtr na odmę to da ci koleś odpowiedni, bo rozmiar raczej jest tylko jeden
Danieloon napisał/a: | jaką średnice dolotu |
pisze, poszukaj |
_________________ Mój zwierzak --> http://klubpumy.pl/viewto...der=asc&start=0
|
|
|
|
|
|