Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 18-02-2008, 09:49 Kto zna się na silnikach turbo
Cześć
Mam pytanko do ludzi którzy znają sie dobrze na mechanice. Sprzedałem S-Typa i szukam teraz A6 Avant 2.7 Biturbo. Znalazłem fajny egzemplarz. Na 100% bezwypadkowy, serwisowany z przebiegiem 200000km. Niestety w książkach serwisowych nie ma nic o turbinach bo ASO ich nie sprawdza podczas przeglądów tylko wymienia jak padną. Moje pytanie jest takie. Zajechane turbiny przepuszczają olej i auto dymi na niebiesko. W tym samochodzie zaraz po odpaleniu na zimnym silniku z rur wydechowych przez chwilę wydobywają się kłęby białego dymu (właśnie nie niebieskiego). Co to jest? Czy to tylko para z zimnego układu wydechowego? Dodam że wyczówalny jest lekki zapach przepalonego oleju ale po chwili gdy samochód się trochę rozgrzeje przestaje dymić. I nie wiem właśnie czy ten biały dym jest oznaką przepuszczania już oleju przez turbiny czy jest to normalne.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
_________________ BMW M5, BMW X6, BMW 750iL Driver...
BMW 330xi Touring M-Technic dla wygody
Coś do zabawy... jakieś AMG...
tak jak napisał kolega mogą to być początki końca uszczelki pod głowicą, ew. prowadnice/uszczelniacze zaworów... a może to po prostu bardzo delikatnie jeżdżony egzemplarz i mu się "woda" w wydechu zebrała?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum