adrianneo633
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 18-03-2018, 18:48 Problem z mocą 1.7 125KM
Witam
Od kilku dni mam problem z pumą, który objawia się znacznym osłabieniem mocy. Podczas przyśpieszania słyszalne jest charakterystyczne syczenie, zwłaszcza przy wyższych obrotach.
Samochód na chwile obecną nie daje się rozpędzić do prędkości większej jak 80Km/h. Byłem z tym u mechanika- wymieniony został łącznik, lecz niestety problem nadal występuje.
Co może być powodem powyższych symptomów?
Venom_4x4
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 18-03-2018, 19:51
Wiesz... do diagnozy przydała by się szklana kula.
Jaki łącznik? stabilizatora?
co to znaczy "charakterystyczne syczenie"? gdzie je słychać?
Daj trochę więcej szczegółów. jak dodajesz gazu to co się dzieje? silnik pracuje równo?
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
adrianneo633
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 18-03-2018, 20:04
Syczenie słyszalne jest w okolicach łącznika tłumika- który był własnie wymieniony.
Sam silnik pracuje równo, z odpalaniem nie ma najmniejszych problemów
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 19-03-2018, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 2000
Wysłany: 19-03-2018, 19:01
Po pierwsze;
adrianneo633 napisał/a:
Byłem z tym u mechanika- wymieniony został łącznik, lecz niestety problem nadal występuje.
jak po wizycie masz nie sprawną Pumkę, to byłeś u "konowała albo partacza" . Określenie MECHANIK tyczy się rzetelnych osób
Po drugie; spróbuj skorzystać z ---> szukaj. Na Forum KFP jest naprawdę mnóstwo porad, tylko doprecyzuj problem. Abo jak Venom_4x4napisał ... kupuj kule
Po trzecie złącze elastyczne( łącznik tłumika????) raczej nie pasuje do objawów jakie "mgliście" opisałeś. Nio ale jak byś skorzystał z forumowej szukajki, to byś znalazł np to....
i dużo opisów w tym temacie
Venom_4x4
Wysłany: 19-03-2018, 22:46
zasadniczo, jeżeli po wymianie jest źle i coś syczy, to "mechanik" nic nie zrobił. Faktycznie ten łącznik wymienił? Jedź do innego mechanika i sprawdźcie co tamten spaprał.
usuniesz syczenie a problem będzie dalej, to będziemy myśleć.
Ja też walczę z niedoborem mocy, ale nie mogę namierzyć winnego.
_________________ Nie bierz życia na serio - i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum