Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gaydek
25-12-2006, 21:00
Podwijająca się uszczelka od okna
Autor Wiadomość
Hadzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2007, 10:20   

Tomu, narazie to tylko Tobie nie pomoglo :P moze u Ciebie przyczyna tkwi w czyms innym?...

Tomu
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2007, 15:27   ...

a pomogło komuś jeszcze oprócz Ciebie? Nie zauważyłem... Widocznie przyczyna podwijania sie uszczelki u Ciebie musi być inna niz u innych...

Hadzi
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2007, 20:58   

Tomu, przeczytaj ten temat od poczatku... :roll:

Kurzki 

Wysłany: 25-10-2007, 20:57   

Tomu , faktycznie jestes jak narazie jedyna osoba , ktorej ta operacja nie pomogla i faktycznie alebo problem tkwi w innej przyczynie albo nie dokladnie cos zrobiles.

CikCiak 
& Tygrys

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Melina Blue
Wysłany: 17-07-2008, 20:45   

Ja odginałam gumę przy powolnym zamykaniu szyb, alby guma była tam gdzie powinna (czytaj nie zagięta). Pomagałam sobie cienkim nożykiem, lekko podważając to zagięcie. Miało to miejsce w połowie czerwca. Od tamtego czasu nie otwierałam zupełnie szyb - na szczęście mam klimę. Dopiero do pierwszego otwarcia po tak długiej przerwie zmusił mnie dziś parkomat przy szpitalu. Głupio mi było znów wysiadać, aby wydrukować bilet, więc opuściłam z przestrachem szybę, myśląc, że znów guma będzie do odginania :roll: . Po wydrukowaniu biletu, podniosłam ją do góry i ..... guma nie podwinęła się :569: :cool:

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Wysłany: 19-07-2008, 20:59   

Rzeczywiscie, patent ze skalpelem jak najbardziej to antidotum na podwijajaca sie uszczelke. Wczoraj przeprowadzilem zabieg i wszystko gra. Polecam!

Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™

CikCiak 
& Tygrys

Kolor Pumy: Melina Blue
Wysłany: 19-07-2008, 21:37   

Mi bez nacinania, po miesiącu nie korzystania z okien już się nie podwija. Obyło się bez skalpela :cool:

Dukes 

Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: State Blue
Wysłany: 12-06-2013, 23:38   

Sorry, że odkopuje ale mam taki sam problem i nie chcę czasem niepotrzebnie zniszczyć uszczelki. Mam ją tylko naciąć czy przeciąć? :D

zygiboos 
Obecnie: ST220 i Cougar

Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 13-06-2013, 14:44   

Ja nie wiedziałem że mam ten problem dopóki nie przeczytałem! Wyszedłem i rzeczywiście, od kierowcy zagięta:

Na razie odgiąłem ręcznie i przytrzasnąłem szybą, pojeżdżę tak kilka dni, jak nie pomoże to pewnie natnę lekko, zobaczymy :)

Tworzę www, Jestem Vikingiem, Obecnie: Mondeo ST220 3.0 V6

maniek86krk 

Wysłany: 17-06-2013, 11:32   

Ja mialem ten sam probem pare dni po zakupie pumy dobiero zobaczylem ze mam wciete ok 30 cm uszczelki. Moj sposob byl taki od momentu kiedy zrobilo sie cieplo zostawiam auto w najwiekszym sloncu tak zeby slonce padalo na uszczelke robilem tak przez pare dni i nie otwieralem okna dzis sprawdzilem szybe i wyhodzi na to ze sie odksztalcila i juz nie bedzie sie przycinac dodam ze mialem bardzo gleboko wcieta uszczelke tak ze jak mylem auto na myjni to woda w miejscu przyciecia dostawala sie do srodka auta

trojan6 
Alfa Romeo GT 1.8TS

Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 17-06-2013, 13:11   

maniek86krk napisał/a:
mialem bardzo gleboko wcieta uszczelke tak ze jak mylem auto na myjni to woda w miejscu przyciecia dostawala sie do srodka auta

Chyba to nie najlepsze wyjście (głębokie przycinanie uszczelki) w takim razie.

ar2r 

Rok prod. Pumy: 2001
Kolor Pumy: Medium Steel Blue
Wysłany: 17-06-2013, 15:06   

Ja uszczelkę potraktowałem silikonem do uczczelek samochodowych.Uszczelkę wyprostowałem i zamknąłem szybę.Silikon sprawił,że uszczelka zrobiła się miękka i elastyczna.Po dwóch dniach problemu już nie było.Nie trzeba była nacinać uszczelki.

maniek86krk 

Wysłany: 17-06-2013, 15:51   

Cytat:
Chyba to nie najlepsze wyjście (głębokie przycinanie uszczelki) w takim razie.

nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy wiec wyjasnie chodzilo o to ze szyba zebrala bardzo duza czesc uszczelki ktora nastepnie przycinala co spowodowalo odksztalcenie sie uszczelki dopiero wyprostowanie jej zamknieciu szyby i pozostawieniu auta na sloncu przez pare dni zalatilo sprawe uszczelka wrocila do swojej pierwotnej postaci i na razie sie nie przycina. Uszczelki w zadnym miejscu nie przecinalem :P jest w calosci

deejay
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2013, 16:54   

ar2r napisał/a:
Ja uszczelkę potraktowałem silikonem do uczczelek samochodowych.Uszczelkę wyprostowałem i zamknąłem szybę.Silikon sprawił,że uszczelka zrobiła się miękka i elastyczna.Po dwóch dniach problemu już nie było.Nie trzeba była nacinać uszczelki.

dokładnie tak samo zrobiłem jakiś rok temu, problem zniknął i obeszło się beż żadnego nacinania uszczelki

sharky 

Silnik Pumy: 1.4
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 17-06-2013, 17:38   

Pokażcie no ten silikon. :P Albo jakiś inny przykładowy, dobry, bo u mnie też się dolny rant uszczelki podwija jak szyba zamknie się do końca.

Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055

Odpowiedz do tematu