Kupno uszkodzonej pumy na częśi |
Autor |
Wiadomość |
rafalski69
1.4 i 1.7
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 06-05-2011, 15:58 Kupno uszkodzonej pumy na częśi
|
|
|
Witam
Chcę sobie kupić uszkodzoną pumę. Wyrejestrować ją i na części dla swojej i na sprzedaż.
Jak to teraz wygląda formalnie z kupnem uszkodzonego samochodu. Ta puma jest zarejestrowana w Polsce. Jest ważne oc i przegląd. Czy w takim wypadku jeżeli ją kupię to muszę ją na siebie najpierw zarejestrować czy mogę od razu udać sie do złomiarza po papierek o zezłomowaniu samochodu i do urzędu wyrejestrować. Jak to teraz wszystko formalnie wygląda. Może ktoś już z was coś takiego robił. Proszę o rady
Jeżeli napisałęm to w złym temacie proszę admina o przesunięcie do innego tematu ( ale skoro jest to zakup kontrolowany to chcę wiedzieć co potrzebuje) |
Ostatnio zmieniony przez rafalski69 06-05-2011, 18:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Franek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2011, 18:53
|
|
|
rafalski69 napisał/a: | czy mogę od razu udać sie do złomiarza po papierek o zezłomowaniu samochodu i do urzędu wyrejestrować |
Nie wiem, ale wg mnie to się gryzie, bo papierek o wyrejestrowaniu złomiarz da Ci pod warunkiem faktycznego zezłomowania budy.
Wydaje mi się że możesz auto wyrejestrować ot tak, twierdząc że jest po wypadki i tyle.
Nie musi tam być papier ze złomowiska. |
|
|
|
|
Hadzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2011, 09:09
|
|
|
Franek napisał/a: | Wydaje mi się że możesz auto wyrejestrować ot tak, twierdząc że jest po wypadki i tyle.
Nie musi tam być papier ze złomowiska. |
Oj chyba nie do końca tak jest...
Mi sie wydaje ze musi być jakikolwiek (umowa kupna-sprzedaży, kwit ze złomowiska) papier by wyrejestrować auto.
rafalski69, zadzwoń do wydziału komunikacji i zapytaj sie. |
|
|
|
|
wąski
& Wąska
Kolor Pumy: Panther Black
|
Wysłany: 07-05-2011, 09:32
|
|
|
Z tego co mi wiadomo to nie można ot tak sobie wyrejestrować auta i rozebrać go na części. Trzeba zezłomować samochód i dopiero z kwitkiem wyrejestrować go w wydziale komunikacji. Chyba że masz jakiegoś znajomego który wystawi kwitek i pozwoli ci zachować auto. Możesz także zawsze kupić angola tylko masz wtedy mniej części lub wrak bez prawa rejestracji. |
_________________ BMW M5, BMW X6, BMW 750iL Driver...
BMW 330xi Touring M-Technic dla wygody
Coś do zabawy... jakieś AMG... |
|
|
|
|
Waluś
Alfa...?! Yesss.... :-)
|
Wysłany: 07-05-2011, 09:36
|
|
|
Hadzi napisał/a: | musi być jakikolwiek (umowa kupna-sprzedaży, kwit ze złomowiska) papier by wyrejestrować auto |
Dokładnie tak, jak pisze Hadzi. Podstawą do wyrejestrowania pojazdu jest dokument potwierdzający złomowanie pojazdu. Jeśli chodzi o "przerejestrowanie" - jak sprzedaż wrak - umowę K/S lub F-rę przedstawiasz w Wydziale Komunikacji i masz "z głowy". |
|
|
|
|
Hadzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2011, 10:26
|
|
|
Zawsze jeszcze można ukraść jakaś Pume |
|
|
|
|
lewadzki [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2011, 10:59
|
|
|
kup rozbitą i potem sprzedaj ją jakiemuś bezdomnemu za flaszke i wyrejstruj i po kłopocie ....
troszke naginasz prawo , ale idzie tak zrobić |
|
|
|
|
Hadzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2011, 15:02
|
|
|
Równie dobrze może podrobić umowe k/s .... z tą umowa iść sprzedać auto i w ubezpieczalni to zgłosić. |
|
|
|
|
lewadzki [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2011, 17:20
|
|
|
tak , tylko jak podrobi i do tego dojdą, to może być lipa. Natomiast tu ma człowieka który istnieje i gdzieś tam sobie żyje. Możę z bezdomnym to nie przejdzie, natomiast z jakimś panem edkiem spod monopolu owszem da się tak zrobić ... |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 07-05-2011, 18:28
|
|
|
No bo wiadomo umowa kupna i sprzedaży uszkodzonego pojazdu będzie. Tylko teraz czy muszę na siebie zarejestrować, czy od razu mogę isć z taką umową kupna-sprzedaży do złomiarza, żeby mi wystawił papierek i dalej z tą umową i papierkiem od złomiarza do wydziału komunikacji/ wyrejestrować ( no a na końcu ubezpieczyciel, to jest najmniejszy problem ) pumę mam na razie namierzoną koło Bytomia szkoda tylko że silnik 1.4 rocznik 1998 i 136tyś przebiegu |
|
|
Hadzi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2011, 10:02
|
|
|
lewadzki, tak czy siak to lipa, ryzykowne posunięcie, ale przeciez moze sprzedac komus kto mial podrobiony dowód osobisty |
|
|
|
|
Misiek1976
Czarna Wyścigówka
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 08-05-2011, 10:11
|
|
|
lewadzki ma tutaj rację.Ja tak samo robiłem z eskortem,czyli pijak,jego dowód,umowa K/S,i flaszka
on się za darmo napił...a ja mam wyrejestrowanego eskorta i części |
_________________ Wczoraj minęło,
jutro jeszcze nie nadeszło.
Życie jest dzisiaj.
|
|
|
|
|
lewadzki [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2011, 10:17
|
|
|
hadzi, tak jak pisze misiek - lipy nie ma |
|
|
|
|
Misiek1976
Czarna Wyścigówka
Rok prod. Pumy: 1997
|
Wysłany: 08-05-2011, 10:31
|
|
|
sposób pewny i sprawdzony zresztą nie tylko ja tak robię,a myślicie skąd ja to wiem...właśnie od takich magików jak tu siędzą
koledzy odwagi |
_________________ Wczoraj minęło,
jutro jeszcze nie nadeszło.
Życie jest dzisiaj.
|
Ostatnio zmieniony przez Misiek1976 08-05-2011, 17:00, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Pusia
Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
|
Wysłany: 09-05-2011, 09:44
|
|
|
A później pijaczek będzie miał nieprzyjemności ?
Nie doczepią się do niego ?
Że musi OC wykupić itd...? |
|
|
|