Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gaydek
27-04-2011, 12:35
Dropbox
Autor Wiadomość
Snaco 
&Sadzik C4 VTS

Wysłany: 27-04-2011, 12:02   Dropbox

Niedawno odkryłem świetne narzędzie w internecie . Pewnie niektórzy z Was juz z tego korzystają i nie jest to dla Was żadna nowość. Dla tych którzy jednak nie wiedzą o co chodzi... juz tłumaczę.

Dropbox - to wirtualny pendrive w tzw. "chmurze" . Nie trzeba juz szukac, pilnować czy ma się przy sobie pendrive. Wystarczy sciagnąć programik z poniższego linku :

http://db.tt/6aFBRDE

program tworzy na dysku specjalny folder (w zsadzie niczym sie nie rozni od innych).
Wrzucamy tam pliki które chcemy uzywać na innych komputerach
Po wrzuceniu każdego pliku do tego folderu automatycznei zrobi sie upload na serwer na ansze konto (bez zadnej naszej ingerencji) .

Ten program mozna zainstalowac na kliku swoich komputerach, telefonie i synchronizowac dane. Działą pod Windą, MacOS i Linux.

Jeśli chcemy skorzystac ze swoich danych na Dropboxie na "obcym" komputerze gdzie nie jest zainstalowany to mozna przez stronę www zalogować sie na swoje konto i miec do nich dostep. Mozna tez udostepniac katalogi i pliki. Wówczas kilka osób może miec dostep w sieci do tego samego pliku. Super sprawa narpawdę polecam.

Pojemność początkowa to 2 GB (mało nie mało) ale w prosty sposób można go powiększyc do 8 GB. (mozna tez do 50 i 100GB ale to juz usługa płatna)

(Nawet forum moglo by miec takiego dropboxa zeby trzymac i udostepniac rozne klubowe pliki i informacje)

http://www.komputerswiat....1-0-wydany.aspx

aha.............program jest bezpłatny !

Ognisty 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Jewel Green
Wysłany: 27-04-2011, 13:56   

w takim razie zapraszam na chomikuj.pl

Snaco 
&Sadzik C4 VTS

Wysłany: 27-04-2011, 14:14   

No nie wiem czy to dokladnie to samo.... Chomikuj bardziej działa na zasadzie dzielenia się plikami. Ponadto ztcw zmienia "miejsca pobytu" bo jest ścigany przez prawo. chyba ostatnio serwery działały na Cyprze. Dropbox jest inny. Zreszta nie namawiam. Zamieściłem to jako ciekawostkę. Sam z niego nawet w pracy korzystam. Wystarczy sprawdzić.
...A z ciekawości to ile można mieć miejsca za darmo na ich serwerze (Chomikuj)? Bo z tego co pamiętam to coś trzeba udostepniać czy coś żeby mieć duzo miejsca...albo płacić.

Boogie 
adm

Wysłany: 27-04-2011, 14:49   

Można zrobić konto klubowe z różnymi plikami, dobry pomysł, tylko nie wiem czy dysk Gaydka się na 8GB zmieści ;)

Pusia 

Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
Wysłany: 27-04-2011, 14:58   

To może można zarejestrować się klika razy ?
Inne loginy i dane, tym sposobem zmieści się więcej niż 8 GB.
KlubPumy, Klub_Pumy, PUMA, PumaKlub itd ;)

Poza tym super sprawa, Snaco :)

:one:

Agunia 
Gumiś To Fajny Miś

Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 27-04-2011, 18:54   

Pusia na prezydenta! :D

Snaco dzięx, :razz:

Magenta 
AKA Misia vel Nika

Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 27-04-2011, 18:58   

Snaco, a wiesz coś na temat bezpieczeństwa danych przechowywanych w tej chmurce...?

Snaco 
&Sadzik C4 VTS

Wysłany: 04-05-2011, 11:20   

No wieć trochę poszperalem i okazało się że znaleziono lukę w Dropboxie.

Pewnie zaraz powiecie ojjjj ajjj łuuu i spalicie mnie na stosie.... ale chciałbym nakreslić kilka faktów.

1. Choćby się nie wiem jak zabezpieczyło się komputer....to i tak znajdzie sie cwaniak który w danym momencie obejdzie zabezpieczenia...

2. W Windows Explorer przy każdej kolejnej wersji znajdują luki przez które mogą dostać się trojany i inne programy szpiegowskie.... non stop o tym mozna przeczytac w portalach typu onet czy wp. A jednak jakby policzyć to połowa klubowiczów korzysta z Explorera... i jakoś żyje.

3. chyba nikt o zdrowych zmysłach nie umieszcza w sieci danych na temat loginów do kont czy innych poufnych informacji... Nawet jeśli ktoś zamieści swoje cv na takim Dropboxie (ja np zamiescilem bo ulatwia mi to korzystanie z niego) to gdyby taki plik wpadł w niepowołane rece to czym sie stresowac...? Ani nie jestem najbogatszy w Polsce ani nie jestem politykiem itd itp... poza tym takie informacje mozna zdobyc inna prostsza droga...

4. Jak zaraz przeczytacie opis tej luki....to zobaczycie, ze mozna jedynie poprzez wlamanie sie na komputer hosta skopiowac plik odpowiedzialny za login.... do tego sluzy trojan.... ja mam mocnego antywira.... i nie podejrzewam ze mi sie to przytrafi...
Jesli jednak tak to patrz punkt 3.

5. Skoro znalezli lukę....to przecież zaraz ją naprawią no stres :cool:

a tutaj link do konkretnej informacji
http://hacking.pl/pl/news...bezpieczny.html

i zeby ie bylo ja wciaz mam zamiar korzystac z tego oprogramowania poniewaz jest swietne... :-)
Boogie napisał/a:
tylko nie wiem czy dysk Gaydka się na 8GB zmieśc

bez przesady.... nie bedziemy tam trzymac zdjec z imprez... ale np instrukcje obslugi czy logotypy w "wektorze" albo inne potrzebne informacje... glowny dostep ma np Gaydek.... i udostepnia folder klubowiczom.... a inny jeszcze innej grupie.... itd itp... taki ktos z dostepem moze sam tez tam wrzucic jakis plik.... mozna dany plik edytowac w pare osob.... i wowczas tylko te nowe informacje (np piszac cos w wordzie) sa exportowane i wedruja po sieci... dzieki temu nie zapychamy non stop lacza...
Pusia napisał/a:
To może można zarejestrować się klika razy ?

to nic nie da.... jedyne sposoby na powiekszenie pojemnosci to:
obejrzenie tutoriala na stronie i zrobienie 5 z 8 (chyba) kroków ktore podane sa na stronie. KAQzda kolejna osoba z polecenia daje nam 250 Mb...Po pewnym czasie spokojnie uzbiera nam sie max... W koncu mamy swoich znajomych etc...a narzedzie jest proste i przydatne jak cholera....az zal D... ściska że samemu się nie wpadło na taki pomysł.

Aha......znalazlem tez informację że jakis czas temu był tzw. konkurs. Po odpowiedzi na pytania mozna było zdobyć dodatkowy GB . na stronie jest informacja że juz ten konkurs sie zakończył ale że będą następne. Na razie Windziarze są troche poszkodowani (myslę że to kwestia czasu) ponieważ dropbox nie dziala na telefonach z W mobile... W tej chwili tylko Ipady i Iphone oraz Androidy działają. Wówczas nawet gdy się będzie korzystać z kompa w miejscu gdzie nie ma internetu to pliki mozna mieć zsynchronizowane w telefonie i po podlaczeniu go do kompa czy skopiowaniu przez bluetooth mozna korzystac tak jakby sie mialo zwyklego pendrive...

W programie jest tez historia wiec widac nawet kto skorzystal z udostepnionego katalogu i kiedy oraz kto powiekszyl nam konto o dodatkowe 250 Mb

Aha żebym nie był posądzony o to że mam z tego jakies materialne korzysci... nie mam.... oprocz satysfakcji z korzystania i podzielenia sie tą informacją z Wami.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

mały update informacji
Ostatnio zmieniony przez Snaco 06-05-2011, 14:16, w całości zmieniany 1 raz  

Ognisty 

Kolor Pumy: Jewel Green
Wysłany: 04-05-2011, 16:50   

Snaco co do chomikuj, wygląda to tak:
* miejsca masz ile chcesz 200GB czy 5000GB, nie ma limitów
* udostępniać nie musisz zrobisz sobie katalogi z hasłami i nikt Ci do nich nie zajrzy.
* jedynym problemem jest ściąganie od innych na chomikuj co kosztuje, wykupując sobie powiedzmy 5GB za 7 chyba złoty, ewentualnie za pkt które otrzymujesz gdy ktoś coś od Ciebie ściąga.

Chomikuj to też tak jakby baza danych + miejsce na dzielenie się plikami.
Osobiście już zająłem 309894,9 MB, za free, mam katalogi prywatne (kórych nie chce nikomu udostępjiać) i katalogi dla wszystkich.

Dobry sposób jesli ma się dużo filmów, a mało miejsca na własnych dyskach :) .

Co do bezpieczeństwa i hakerów, to ich nic nie powstrzyma i nigdzie nasze pliki nie będą bezpieczne (prócz dysków które nie widziąły na swoje przewody internetu)

Snaco 
&Sadzik C4 VTS

Wysłany: 05-05-2011, 13:51   

Ognisty, no na pewno jest to fajna sprawa. Kiedys sie nawet do tego zwierzaka przymierzałem. Jednakze to co mnie przekonuje do dropboxa to fakt ze nie musze nic hasłować. nikt bez mojej zgody nie wejdzie w moje katalogi i pliki.
Dodatkowo po zainstalowaniu programu na kompie w ogole mnie nie obchodzi www. trzymam w katalogu w kompie sobie pliki i czy cos tam zmienie, dodam czy wyrzuce to siadajac do innego kompa i po wlaczeniu go, od razu mam update. Jesli jednak chce komus udostepnić jakiś katalog to wysyłam mu linka przez ktory wejdzie w moj katalog.
Jeśli ktoś jeszcze chce choćby spróbować czym jest dropbox to polecam rejestracje przez mój link. Wówczas i ja i ta osoba dostaniemy 250 Mb gratis.
http://db.tt/6aFBRDE

Kolejny Update -> Znalazłem w sieci "klienta" Dropboxa na WindowsMobile 6.0 / 6.5 (niestety nie ma oryginalnego i pewnie jak wyjdzie to dopiero na W7) .
Nazywa się Droppedboxx i mozna go zassać stąd. Program jest świetny! . teraz również z telefonu mozna aktualizować pliki. Rewelacja :-)
Ostatnio zmieniony przez Snaco 06-05-2011, 14:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu