czy może ktoś kupował auto w Suszcu i np zna ten komis? Wygląda na zadbany, poprzedni własciciel zbierał faktury jak coś naprawiał, co swiadczy o tym, że dbał o auto (tak mi się wydaje). Szyby są z jednego rocznika, nie widać rdzy (wierzę, że garażowany więc). poprzedni własciciel kupił auto w 2000r. Sprawdziłam nr VIN i wszystko ok..
Mam jedną tylko obawę - sprzedawca "zagaduje" strasznie, więc nie odpowiada na pytania. I wydaje mi się, że to auto ma w dowodzie rejestracyjnym wpisane w polu "I" rok 1997..Jeśli tak fatycznie jest, o czym to może świadczyć? Datę pierwszej rejestracji ma 1998, szyby też 8, nr vin tez mowi, ze auto jest z 1998.
I jeszcze jedna rzecz - ta część gdzie jest skrzynia biegów "lata". jest tak średnio przymocowana, jakby się na filcu tylko trzymała.. i to jest dziwne nie wiem, jak sytuacja wygląda w innych pumach, czy ma prawo ta środkowa część nie być solidnie przymocowana do podłogi?
Dziś tam jeszcze raz jadę i chcę wszystko na spokojnie sprawdzić.
No moje oko z przodu średnia szczelina pomiędszy zderzakiem a tak po za tym to wygląda na bardzo zadbane autko Ale dla Swojej pewności sprawdz auto dokładnie
tak jak wyżej....jakieś uderzenie w przód musiało być bo słabo spasowane. tak poza tym to nieoryginalna gałka zmiany biegów
Wysłany: 08-09-2010, 13:44
Dziękuję bardzo za opinie,
gałkę oryginalną dołączają. Niby ktoś sobie zmienił, bo w zimie ta oryginalna jest zimna i nieprzyjemna, więc wymienił na skórzaną..
poduszek nie sprawdzałam w ogóle, bo nie wiem jak.. dziś mam zamiar udać się na przegląd z nią. Ale nie wiem, czy tam mi mogą sprawdzić, czy są poduszki?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 08-09-2010, 14:51
Mac, rzeczywiście, oryginalna alugałka zimą jest lodowato zimna, a latem bywa piekielnie gorąca. Ale można zastosować słynną skarpetkę.
Akurat ja nie wiem, jak samemu sprawdzić, czy są poduszki, ale na Twoim miejscu zabrałabym autko na profesjonalny przegląd w stacji kontroli pojazdów. Lepiej stracić 100-200 PLN i mieć pewność, że dokonało się właściwego wyboru.
Szczęśliwego zakupu!
Wysłany: 08-09-2010, 17:00
Spasowanie przedniego zderzaka do błotników nie jest super ale nie koniecznie musiało to być powodem jakiegoś wypadku, po prostu poprzedni właściciel mógł podjechac pod jakiś krawężnik i zahaczyć i tak to mniej więcej wygląda. A z tym rocznikiem to strasznie dziwna sprawa. Sprawdziłbym dokładnie czy nie było ingerencji w numery, przebijania, ktoś mógł skasować 98rok i na te same papiery zawinąć innego kociaka. Sprawdź dokładnie. Aha, gratuluję wyboru modelu!
Mac
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 09-09-2010, 08:17
Kupione!
no to już oficjalnie i ostatecznie jestem posiadaczem Pumki na Alumkach, jak to w komisie powiedziano
byłam na stacji diagnostycznej w tym Suszcu, co było tragikomiczne bo przegląd kosztował mnie całe 30zł, a wolałam wydać 200zł i sprawdzić wszystko.
tak więc wiem, że "jak na 12 letnie auto, to zadbane", jakiś wydruk komputerowy dostałam, no i tyle.
Zbieżności nawet nie sprawdzili, bo nie mogli/nie mieli sprzętu już nie pamiętam nawet, co mówili.
Z dobrych rzeczy okazało się, że rozrząd był wymieniany 2 lata temu przy 120tys i olej wygląda na świeżutki.
Teraz czeka mnie wizyta w "moim" warsztacie i chwila prawdy, w jakim stanie jest auto. Zdam relację po.
Jeszcze raz dziękuję za porady, pierwszy raz w życiu jestem na jakimkolwiek forum i nie mogę wyjść z podziwu, jaki to fantastyczny wynalazek
Ostatnio zmieniony przez Opoya 10-09-2010, 21:27, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 09-09-2010, 09:57
Mac, w innym temacie już Ci zdążyłam pogratulować, ale kupno Pumki zasługuje na wielkie świętowanie, więc - gratuluje raz jeszcze.
A tak w ogóle, to szybka jesteś - czy to była pierwsza oglądana przez Ciebie Puma? Jeśli tak - szacun. Ja kupiłam drugą.
Teraz serdecznie zapraszamy Ciebie i Twoją Pumkę do Klubu, na spoty, zloty i inne odloty.
PS Trzymam kciuki za drugi przegląd.
Wysłany: 09-09-2010, 10:38
Zachowałam zimną krew - to piąta puma którą oglądałam
Także miałam porównanie i tu relacja cena/jakość była najlepsza według mnie.
Najbardziej mnie trapią te poduszki powietrzne, no ale juz i tak nic z tym nie zrobię, więc nie będę się zamartwiać
Wysłany: 09-09-2010, 10:46
Mac, nie przejmuj się, wg zaleceń Forda i tak po 15 latach od daty produkcji autka należy wymienić w nim poduszki.
Zobacz temat co i kiedy wymienić.
Wysłany: 09-09-2010, 10:55
Moje gratulacje - życzę samych miłych wrażeń z nową Pumą Sama zobaczysz jak to jest ściągać spojrzenia zazdrosnych/zdziwionych kierowców (szczególnie panie posiadające Tigry) Ja moją kupiłam 2 lata temu i była jedyna w mieście a teraz już są 4 Super autko i tyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum