Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gaydek
07-05-2013, 20:40
guma pod przedni zderzak
Autor Wiadomość
Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 29-06-2009, 11:35   

Słoodzik napisał/a:
Poza tym nie każdy serwis pracuje na tym samym systemie i nie ma tego samego dostawcy części
Każdy autoryzowany serwis Forda ma tego samego dostawcę, systemy wyszukiwania części to TIS i Microcat. Części sprowadza się z magazynu centralnego w danym kraju (w Polsce z Krakowa), jeśli tam nie ma danej części, to z magazynu centralnego Forda z Kolonii.

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Wysłany: 29-06-2009, 22:32   

Powiedziałem to co mi zostało powtórzone. Tak jak napisałem już wcześniej nie jest to moja teoria, tak więc nie biorę za nią odpowiedzialności.

Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™

sharky 

Silnik Pumy: 1.4
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 30-06-2009, 08:59   

Z tymi częściami zamiennymi to też dziwna sprawa, w tym serwisie Forda, gdzie kupowałem np. te spinki jest tak jak pisałem, posiadają tylko oryginalne części. Pracownik powiedział, że nie bawią się w zamienniki bo nie chce im też bawić się potem z gwarancją i jak to powiedział na koniec: "a z firmami i tak się nigdy nie wygra więc zajmujemy się tylko oryginalnymi częściami."

Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055

Dejan WWL
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2009, 19:12   

A ja gume zdemontowalem bo moim zdaniem pumka teraz lepiej wyglada. Wiec jak jest ktos zainteresowany moge oddac za grosze ;)

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Wysłany: 18-08-2009, 19:44   

Taka guma to rarytas :lol:

rafalski69 
1.4 i 1.7

Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 19-08-2009, 15:52   

Słoodzik, ja ją mam własną i wiem jak wygląda bez. Moją już kilka razy bym zgubił ( tu kot wpadnie tam jeszcze coś innego )

Dofe 

Wysłany: 21-12-2009, 16:52   

Czyli tą spinkę można normalnie dokupić? Tylko w ASO takie mają?

Bo gumę urwałam i ją dowlokłam do domu, ale po spinkach już śladu nie było :???:

lewadzki
[Usunięty]

Wysłany: 21-12-2009, 17:40   

nawet jak tylko w ASO to ceny raczej beda znosne za takie male dup**relki

Dofe 

Wysłany: 21-12-2009, 18:14   

Trzeba się więc wybrać do ASO. Ale i tak pewnie założę dopiero na wiosnę, bo teraz na te zaspy śnieżne to chyba lepiej nie mieć tej gumy ;D

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 21-12-2009, 19:12   

u mnie też są śruby mocowane z przodu, a guma po bokach w tych wypustkach jest na wcisk i pasowanie jest tak ciasne że ciężko ją szarpnięciem zdemontować, 2 razy w zaspie wylądowałem już, jak najeżdżam na krawężnik zawsze się aż podwija pod spód bo mam przód obniżony i nie ma możliwości żebym ją zgubił, siedzi uparcie. Jest chyba oryginalna taka była na zderzaku z za granicy założona, śladu tych spinek nie ma nawet, więc coś w tym musi być o czym pisał Słoodzik..

Słoodzik 
zakręcony,po całości

Wysłany: 22-12-2009, 00:06   

I nadal jestem tego samego zdania :grin: Jak spinki to zamiennik, oryginał tylko na wcisk.

Dofe napisał/a:
bo teraz na te zaspy śnieżne to chyba lepiej nie mieć tej gumy ;D

Lepiej załóż przed wiosną. Guma ma za zadanie chronić zderzak przed uszkodzeniami mechanicznymi a taka zaspa śnieżna może go przecież uszkodzić.

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 22-12-2009, 10:20   

Słoodzik napisał/a:
Guma ma za zadanie chronić zderzak przed uszkodzeniami mechanicznymi a taka zaspa śnieżna może go przecież uszkodzić.

tzn że lepiej mieć gumę by go nie uszkodzić tą zaspą :D

Jak guma jest dobrze założona to nie spadnie w zimie ni hu hu. Raz moją tak najechałem całym przodem na krawężnik który był na wysokości samego zderzaka, guma się tak podwinęła że jak spojrzałem jak wysiadłem, to myślałem że ją kompletnie ścięło, albo musiała pęknąć gdzieś czy się wypiąć czy urwać przy śrubach.. ale niee, śladu niczego z tych rzeczy nie było, odjechałem (nawet nie powoli) że się odgięła pewnie i w drugą stronę i to samo, chciałem się jej pozbyć dlatego ją tak testuję od samego początku jak poczytałem że wam spada i że wogóle to rzadkość w pumach ta guma, ale chyba u mnie zostanie, w focusie ojca też była podobna guma, której w kilkunastu focusach w mojej miejscowości nie widziałem prócz jednego. Też każdy krawężnik był jej, zaspa w zimie, wybój na polnej drodze do lasu, wszędzie, i nigdy nie spadła ani się nie uszkodziła. Więc albo ja mam szczęśliwą która nie spada albo oryginalne takie są, a te spinkowe to zamienniki i jak widać kiepsko wykonane.

Dofe 

Wysłany: 22-12-2009, 11:07   

Słoodzik napisał/a:
Lepiej załóż przed wiosną. Guma ma za zadanie chronić zderzak przed uszkodzeniami mechanicznymi a taka zaspa śnieżna może go przecież uszkodzić.

Maciek napisał/a:
tzn że lepiej mieć gumę by go nie uszkodzić tą zaspą :D

Aha, bo ja sobie pomyślałam, że skoro muszę się przebijać przez zaspy jak tylko spadnie trochę śniegu to lepiej żeby gumy nie było, bo to zawsze parę centymetrów więcej luzu między ziemią a zawieszeniem :| Mój samochód ma tu najniższe zawieszenie. I albo ciężko jest mi się przedzierać przez zaspy albo już są wyjeżdżone koleiny, które są dość głębokie, bo na środku drogi nikt nie rozgarnia tak śniegu jak Pumela :D

Maciek 
A6 4.2 QUATTRO

Wysłany: 24-12-2009, 13:10   

Dofe napisał/a:
Mój samochód ma tu najniższe zawieszenie

to jaki masz prześwit z przodu - od zderzaka bez gumy do ziemi w najniższym jego punkcie przy przednim kole?

Dofe 

Wysłany: 24-12-2009, 13:21   

No nie jest to jakieś specjalnie obniżane zawieszenie. Nie chce mi się iść i mierzyć, ale akurat przy tej drodze ( gdzie mam 300 m polnej drogi do głównej trasy) wszyscy mieszkańcy mają samochody o większym prześwicie. Oni przejadą, zostawią po sobie koleiny a ja potem szuram :)

Kupiłam te spinki. 1 zł/szt. ;)

Odpowiedz do tematu