Jadąc wczoraj puma z włączonym nawiewem i ustawionym potencjometrem na środku czyli miedzy grzaniem a chłodzeniem poczułem zapach spalenizny który unosił się parę minut w ucie miedzy czasie z nawiewów zaczęło lecieć ciepłe powietrze przekręciłem potencjometr na zimnu nawiew ale to nic nie dało z każdą kolejną chwilą powietrze z nawiewu leciało coraz cieplejsze. Poszukałem w internecie informacji na te temat i możliwe że uszkodził się elektrozawór nagrzewnicy ale czy przy takim uszkodzeniu czuć byłoby zapach spalenizny w aucie? Jest jeszcze opcja że przepalił się tranzystor philips który jest na płytce w konsoli bądź uszkodził się potencjometr. Wypiąłem kostkę od elektrozaworu i w piny włożyłem żaróweczkę gdyż nie posiadam miernika na razie. Masę wziąłem z aku a drugi kabelek wpiąłem w pin od kostki żaróweczka świeciła cały czas nie ważne w którym położeniu byl potencjometr czy to oznacza ze elektrozawór będzie sprawny a wina leży po stronie panelu nawiewu ?
Puman
Silnik Pumy: 1.6
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 02-03-2014, 13:48
Możesz obydwa kabelki od żarówki włożyć do pinów bo tam jest tylko plus i minus.
Ustawienie na max zimno - żarówka świeci ciągle.
Ustawienie na max ciepło - żarówka miga wolno.
Skoro świeci cały czas to powinno elektrozawór powinien być zamknięty i powinno lecieć zimne powietrze. Jak wyłączasz samochód to elektrozawór się otwiera bo nie ma zasilania.
maniek86krk
Wysłany: 14-03-2014, 19:53
Przelutowalem tranzystorek irfl4105 ktory pochodzil 2 minuty i zrobila sie w nim dziurka niestety czeka mnie elektrozawor do wymiany udalo mi sie upolowac za 130zl nowy oryginalny ale zastnawiam sie jeszcze nad sama wymiana cewki w elektrozaworze. Jutro mam zamiar rozlozyc zawor na czesci pierwsze i zobaczyc w jakim jest stanie
[ Dodano: 24-03-2014, 12:01 ]
Wymienilem dwa razy tranzystor irfl ale palil sie po ok 5 minutach dzialania wiec kupilem nowy elektrozawor udalo mi sie upolowac oryginalny nowy fordowski zawor na tablicy za 130 zl z przesylka ktory zlozylem w sobote i problem z ciagle goracym powietrzem z nawiewu ustal Wymiana banalnie prosta oczywiscie latwiej sie wymienia zawor jak uklad jest pusty ale jakos dalem rade
WieSiu
Wysłany: 25-03-2014, 09:29
maniek86krk napisał/a:
Wymiana banalnie prosta oczywiscie latwiej sie wymienia zawor jak uklad jest pusty ale jakos dalem rade
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum