Wysłany: 04-11-2013, 17:37 Proszę o szybką pomoc - sprzęgło ?
Witam, dzisiaj moja matka jechała sobie pumcią do sklepu w drodze powrotnej napotkała ją niespodzianka - chcąc wyjechać z parkingu rzuciła wsteczny , ruszyła 2 metry i to na tyle, puma stanęła - tyle sie dowiedziałem z opowiadań.
Moje obserwacje - autko normalni odpala,
przy wyłączonym aucie biegi wchodzą tylko tak jakby przełożenie słychać głośniej
- najważniejsze - sprzęgło jest luźne, z minimalnym oporem (prawie w ogóle go niema) wciska się do samego dołu.
Po prostu tak jakby urwała się linka, jak myślicie co to może być i jak to samemu zdiagnozować / ile będziesz kosztować naprawa u mechanika?
Tylko własnie od jakiegoś czasu (3msc) jeżeli miałem puszczone sprzęgło to był głośniejszy dźwięk z auta (takie cichutkie mruczenie) a gdy wcisnąłem sprzęgło to cisza
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: State Blue
Wysłany: 04-11-2013, 18:33
Czyli sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Na 99% wysprzęglik się posypał, sama część nie jest specjalnie droga, ale robocizna prawie jak za wymianę sprzęgła bo skrzynie trzeba wyjąć
No to mnie nie pocieszyłeś ;/ Wysprzęglik widzę koszt około 150zł jeśli się nie mylę + robocizna... Ile to może wyjść łącznie ? I potrafi to zrobić mechanik w 1 dzień ?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: State Blue
Wysłany: 04-11-2013, 18:47
Wszystko zależy od warsztatu, ale myślę że koło 200-250 zł musisz sobie przygotować bo to kilka godzin pracy. Ale się nie załamuj, odstaw auto do mechanika, może tylko układ się zapowietrzył
Okej dzięki za pomoc. Jutro jadę do mechanika, no ale wątpię że o tak się układ zapowietrzył a 3 msc był taki dziwny dźwięk.
Jeśli będę wiedział co i jak dam wam znać może komuś się przytrafi to samo to będzie wiedział co się stało ile to kosztuje. Do usłyszenia, wielkie dzięki Dukes
Zahariash [Usunięty]
Wysłany: 04-11-2013, 21:49
W Gdańsku za wyjęcie skrzyni, krzyczą sobie 450,- (nie ma znaczenia co dalej z nią robią, cena jest stała). Czas pracy: 1 dzień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum