Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 11-05-2008, 10:51 przepalający się bezpiecznik
podczas jazdy samochodem zgaslo mi radio i zegarek w samochodzie. szybko doszedlem ze spalony jest bezpiecznik numer dwa odpowiedzialny za wspomniane radio, zegarek, oswietlenie wnętrza, oswietlenie bagażnika i ogrzewanie.
wlozylem kilka nowych bezpiecznikow ale kazdy od razu sie palil ( przy wyłączonej stacyjce!)
odlaczylem wszystkie wspomniane elementy ale bezpiecznik nadal sie pali. po lekturze forum odlaczylem tez zawor nagrzewnicy ale nadal to samo.
z nawiewu leci ciagle cieple powietrze ale teraz nie wiem czy jest to wina uszkodzenia jakiegos elementu odpowiedzialnego za ogrzewanie czy efekt odlaczonego panelu sterowania nawiewem. prosze o pomoc. co jeszcze moglo nawalic - co powoduje to zwarcie
Silnik Pumy: 1.4
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 11-05-2008, 12:04
Przyczyn może być bardzo dużo. U mojego kumpla w Escorcie działo się tak samo a winą tego były zwierające się kabelki od podświetlania bagażnika (gdzieś izolacja była przetarta i zwarcie gotowe). Może wymieniałeś gdzieś ostatnio jakąś żarówkę, bądź bawiłeś się i podłączałeś coś przy radiu? Wtedy mogłes ruszyć gdzieś kable i może się zwierają...
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 17-05-2008, 20:37
sharky, miales dobre wyczucie. piwo dla Ciebie! rzeczywiscie problem byl w bagazniku. pociagnałem sobie kiedys kabelek na drugą stronę bagażnika i zamontowałem do niego żaróweczkę aby mieć oświetlenie z dwóch stron. Przy ostatnim sprzątaniu auta chyba poruszylem tym kablem i później gdzieś zwierało. Teraz zwarcie usunięte ale pozostawiło po sobie ślad w postaci nie działającego światełka w bagażniku. co ciekawe kiedy podłącze jeden z kabelków prowadzących do żarówki oświetlenia bagażnika do masy, światełko działa. To już jednak dla mnie zbyt zawiła intryga - pojade z tym w wolnej chwili do elektryka (przypuszczam ze to coś z alarmem jest alarmem bo do kabla od żarówki pociągnięty jest kabel od alarmu). najważniejsze teraz że klima i radio działa : )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum