światła, ratunku !!! |
Autor |
Wiadomość |
tomcio
Silnik Pumy: 1.7 VCT
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:46
|
|
|
Jedynie co możesz sprawdzić takim multimetrem to stałą wartość prądu pobieranego przez przetwornice, i napiecie jakie ją zasila. Po stronie wtórnej bez TRUE RMS zapomnij o jakich kolwiek pomiarach. Zmierzenie wartości prądu pobieranego przez urządzenie to nie wszystko. Trzeba zobaczyć co "wraca do instalacji elektrycznej samochodu" co jest na wyjsciu przetwornicy. Tylko w taki sposób określisz czy problem jest w przetwornicy czy w samej lampie wyładowczej. Na zakresie omomierza możesz sprawdzic czy nie ma zwarcia lub przerwy. W przypadku wejścia zasilacza impulsowego nic a nic wiecej nie określisz. |
_________________ Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu
Pumy już nie ma |
Ostatnio zmieniony przez tomcio 07-10-2008, 21:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:48
|
|
|
ehhh, widzisz dzisiaj pojechałam w gorzowie ( bo akurat tu studiuje) do podobno najlepszego elektryka. nawet nie chciał spojrzec jak powiedzialam ze dokładane xenony, a przeciez taki kolezka to raczej nie miałby problemu z takim czyms...
ale no cóz widac ma za duzo klientów i wybiera sobie poprostu robote, zamiast pomóc biednej studentce |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:50
|
|
|
tomcio napisał/a: | Jedynie co możesz sprawdzić takim multimetrem to stałą wartość prądu pobieranego przez przetwornice, i napiecie jakie ją zasila. Po stronie wtórnej bez TRUE RMS zapomnij o jakich kolwiek pomiarach. Zmierzenie wartości prądu pobieranego przez urządzenie to nie wszystko. Trzeba zobaczyć co "wraca do instalacji elektrycznej samochodu" co jest na wyjsciu przetwornicy. Tylko w taki sposób określisz czy problem jest w przetwornicy czy w samej lampie wyładowczej. |
Przecierz samo przejsci ( jak to mówią ) też możesz sprawdzić bynajmniej tego nasz uczyli w technikum elektronicznym. Zobacze jutro w praktyce jak to jest u mnie na przetwornicach
[ Dodano: 7 Październik 2008, 22:53 ]
tusia8510 napisał/a: | ale no cóz widac ma za duzo klientów i wybiera sobie poprostu robote, zamiast pomóc biednej studentce |
tak to niekiedy bywa no bo tego sie raczej nie da rozebrac można sprawdzic czy sama przyczyna tkwi w tej przetwornicy a jak nie no to szukać dalej |
|
|
tomcio
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:53
|
|
|
Przejście ci niewiele powie (tak można sprawdzać żarówki, albo kable) - wystarczy że na wejściu przetwornicy będzie filtr typu T i już miernik pokaże cokolwiek. Element kluczujący lub trafo impulsowe będzie uszkodzone i jak to miernikiem wychwycisz skoro przetwornica jest nierozbieralna Można to ocenić jedynie obserwując przebieg wyjsciowy z przetwornicy - wierz mi, głęboko siedze w układach zasilaczy impulsowych (w końcu na nich są budowane też wzmacniacze samochodowe)
[ Dodano: 07-10-2008, 22:54 ]
tusia8510, bo to jest tak jak mówiłem - mało elektryków samochodowych ma pojęcie o elektronice... A przetwornica to nie jest jakiś prosty układ elektroniczny. Dlatego najlepiej poszukaj wśród elektroników - najlepiej znajomych. |
_________________ Naprawa laptopów, płyt głównych, urządzeń sieciowych, sprzętu estradowego i studyjnego, telewizorów i monitorów LCD... Poza tym reszta elektroniki po uzgodnieniu
Pumy już nie ma |
Ostatnio zmieniony przez tomcio 07-10-2008, 21:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:56
|
|
|
tomcio napisał/a: | wierz mi, głęboko siedze w układach zasilaczy impulsowych |
czyli też elektronika no to już wiem do kogo sie zwrócić jak czegoś nie będę wiedział na studiach
tomcio napisał/a: | filtr typu T |
tego nie przewidziałem to może zmienia bieg sytuacji. |
|
|
tomcio
|
Wysłany: 07-10-2008, 21:58
|
|
|
No dokladniej siedze w audio, ale jak masz problemy to wal śmiało
Odnośnie filtrów - są montowane żeby zakłócenia od samej przetwornicy (czestoliwość około 30kHz i jej harmoniczne) nie przedzierały sie do instalacji samochodu. Dzięki nim radio Ci nie trzeszczy ( a właściwie piszczy)
Dodam że taki układ przetwornicy tak ogólnie składa sie z kilku bloków: blok filtrów, blok elementów kluczujących, blok generatora i sterowania, blok transformatora, a po stronie wtórnej prawdopodobnie układ generatora HV i układ prostownika i filtrów. Ale co do strony wtórnej nie jestem do końca pewien, bo nie miałem styczności z rozebraną przetwornicą dla ksenonów. |
Pumy już nie ma |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 07-10-2008, 22:16
|
|
|
Czemu od razu myślicie, że to przetwornice? Może być banalna sprawa, typu uszkodzony kabel czy izolacja. Nie ma sensu zaczynać od najbardziej skomplikowanej rzeczy, tylko wyeliminować podstawowe... |
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 07-10-2008, 22:20
|
|
|
niom Opoya masz racje, tak jak znalazłam ten głupi bezpiecznik do którego nikt wczesniej nie zaglądał... |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 07-10-2008, 22:22
|
|
|
Opoya napisał/a: | Nie ma sensu zaczynać od najbardziej skomplikowanej rzeczy, tylko wyeliminować podstawowe... |
Kochana szefowo (Opoyo) własnie staramy sie to zrobić i jakoś pomóc naszej koleżance. Najlepiej jak to wszystko ma się przed sobą wtedy można coś więcej powiedziec |
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 07-10-2008, 22:22
|
|
|
nio ale juz załoze te zwykłe światła, skoro pozniej bedzie mozna załozyc z powroten xenonki i w miedzyczasie znalezc kogos kto mi je sprawdzi. |
|
|
|
|
tomcio
|
Wysłany: 08-10-2008, 08:21
|
|
|
Opoya napisał/a: | Czemu od razu myślicie, że to przetwornice? |
Nie napisałem że to przetwornice. Wyrażnie napisałem ze tak należy postepować żeby sprawdzić czy wina nie leży po stronie przetwornic i jak je przetestować w warunkach zwyklego śmiertelnika. A że przy okazji troszke wyszła budowa i zasada działania to juz chyba czysta ciekawostka. A żeby nie bylo, napisałem też jak w prosty sposób można ocenić połączenia doprowadzające prąd do przetwornic. |
Pumy już nie ma |
|
|
|
|
tusia8510
Tempus fugit...
|
Wysłany: 08-10-2008, 10:57
|
|
|
Witam. Własnie wróciłam od mechanika. Zaróweczki założone i swiatła działają jak trzeba . Są oczywiście niestety dduuuuuuuuuuuuuuuuzo słabsze ale są. |
|
|
|
|
tomcio
|
Wysłany: 09-10-2008, 00:26
|
|
|
Mnie tam ciekawi werdykt elektryka w sprawie ksenonów |
Pumy już nie ma |
|
|
|
|
adasieniek
|
Wysłany: 09-10-2008, 10:23
|
|
|
hehe jakby co to ja jestem elektrykiem |