zac93
Wysłany: 24-04-2012, 12:10 Robienie pilota do pumy
Kupując pume dostałem 3 kluczyki, jeden z latarka, 2 zwykły bez niczego i 3 metalowa część, którą się wkłada do stacyjki i kawałek plastiku, żeby można było go trzymać. Na tych 2 pierwszych mam czerwony kwadracik. I teraz moje pytanie, czy mogę wykorzystać ten 3 kluczyk i dorobić sobie pilota do samochodu? Jakie to byłyby koszta, czy do każdej pumy można dorobić pilota, co mam sprawdzić, żeby wiedzieć czy mogę zrobić sobie pilot?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Amparo Blue
Wysłany: 24-04-2012, 12:25
na pewno możesz sobie dorobić Twój wybór czy chcesz z alarmem czy bez, cena to zależy od elektromechanika robocizna to myślę do 100zł plus sprzęt. no i pamiętaj mu powiedzieć, że ma zrobić otwieranie bagażnika też z pilota a nie tylko drzwi bo bywa z tym różnie jak ja kiedyś robiłem to był zdziwiony, że tak idzie bez przeciągania kabla
_________________ była 1.4, 1.7 a teraz Puma 1.7 Futura
zac93, przede wszystkim musisz się dowiedzeć, czy masz w Pumie fabryczny alarm. Puma jest z '98, więc jeśli masz alarm, to na podczerwień. Jeśli nie masz alarmu, to dorobienie pilota nic nie da, wtedy lepiej po prostu założyć alarm niefabryczny.
Aha, ten czerwony kwadracik to miejsce, gdzie jest ukryty transponder immobilisera. Ten grot z kawałkiem plastiku tego nie ma, więc przy dorabianiu z niego całego klucza, trzeba wziąć to pod uwagę, co oczywiście podwyższy koszty. IMO, jeśli masz alarm fabryczny, to taniej i wygodniej będzie kupić pilot (nawet używany) i pasujący do niego surowy grot, a następnie dociąc grot do istniejącego kluczyka.
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
zac93
Wysłany: 24-04-2012, 21:06
Jak sprawdzić czy mam ten fabryczny alarm? Ile może taki pilot kosztować i czy musi być koniecznie od pumy czy też może to być od jakiegoś innego samochodu? Trochę ciemny jestem a matura sprawia, że mam wycieńczony mózg
A co do ceny pilota - najpierw sprawdź czy masz alarm, a później poszukaj pilota na Allegro lub Ebayu. Trochę wysiłku Ci nie zaszkodzi Nie żądaj wszystkiego "na talerzu".
Aha, pilot może być od innego auta, ale pod warunkiem dopasowania do alarmu. Czyli albo IR albo radio.
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
zac93
zac93
Wysłany: 25-04-2012, 10:30
No to więcej roboty będzie mnie czekało zakładanie alarmu niefabrycznego i dorabianie pilota. W gruncie, gdybym oddał go do elektromechanika, żeby założył mi alarm to od razu może mi ten pilocik zrobić?
Przydałby mi się, bo zamek w mojej pumie jest jakiś dziwny. Kupiłem go i wkładka od kierowcy latała luźno ale wszystko się ładnie otwierało. Aż zaczął odbijać. Zdemontowałem obicie drzwi rozebrałem i poskładałem go do kupy. Wszystko działało pięknie. Za 2 dni (stał nie używany) przestało chodzić. W ogóle nie chciał się przekręcić kluczyk w stronę otwierania, można było go tylko zamknąć. Otwierałem go od pasażera, bo choć tam dosyć luźno chodziła wkładka to nie było problemów z otwieraniem.
Minęło tak sporo czasu, bo musiałem uczyć się do matury i nie chciało mi się tego znowu rozbierać. Aż do wczoraj, znowu zdjęte obicie, wyciągany, czyszczony i nic, przekręcałem kluczykiem na sucho i nic nie chodziło mi. Złożyłem zameczek nie przykręcając ani jednej śruby i co? I zamek chodzi jak marzenie. No i jak tu się nie wkurzyć?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: Amparo Blue
Wysłany: 25-04-2012, 11:14
sharky napisał/a:
zac93, nie masz fabrycznego alarmu więc sam pilot Ci nie wystarczy. Masz po prostu centralny zamek otwierany przekręcaniem kluczyka w zamku.
czemu nie wystarczy? można sobie przecież zamontować samo sterowanie z pilota bez alarmu co nie jest takie drogie lub jak kto woli z alarmem. to samo co pisałem w pierwszym poście tylko oczywiście nie w kluczyku tylko dodatkowy pilot, sam tak robiłem 2 raz i jest to nawet nie godzinka roboty u elektromechanika.
_________________ była 1.4, 1.7 a teraz Puma 1.7 Futura
Samo otwieranie z pilota bez alarmu, to IMO nietrafiony pomysł. Jeśli już coś robić, to robić solidnie.
zac93, pilot z linku podanego przez Ciebie jest do alarmu radiowego. By z niego skorzystać (z samego otwierania, bez alarmu) musiałbyś i tak zamontować odbiornik w aucie oraz moduł/sterownik. Właściwie to samo zrobię alarmiarze, dodatkowo montując syrenę. Tyle, że pilot będzie nie w kluczyku, tylko osobno.
Dlatego, moim zdaniem, najlepiej dołożyć niefabryczny alarm. Alarmiarze robią to sprawnie i szybko, trzeba tylko znaleźć dobrą firmę.
Albo... poszukaj alarmów dedykowanych do Forda z pilotem w kluczyku (nie są to oryginalne kluczyki fordowskie, tylko produkowane przez tę samą firmę co alarm, ale w tym przypadku odpada dodatkowy pilot).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum