wskaznik temperatury |
Autor |
Wiadomość |
magic0123456789 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2009, 01:03
|
|
|
Witam no niestety nie moge uporać sie z wskaźnikiem temperatury.
1,7 rok 2001
1. Wymieniłem czyjnik temperatury ten pod cewką - bez zmian
2. Próbowałem zrobić tzw self test DTC wskażników i silnika - nie można go uruchomić w moim przypadku.
3. TIS Forda podaje sprawdzic połącznia pomiedzy czujnikiem, PCM oraz wskaźnikiem - ale to dla mnie za trudne.
4. Gdy wyciągne wtyczkę od czujnika temperatury to włacza sie wentylator podczas pracy silnika.
Załączam zdjecie wskaźnika temperatury z włączonym zapłonem i bez zapłonu.
Występuje taki mały ruch wskazówki ale podczas nagrzewania ani drgnie dalej.
Kupiłem na allegro http://www.allegro.pl:80/...?item=604104686
jak sobie tym nie poradze to jade do serwisu.
Jakby koledzy starsi stażem mieli jakieś pomysły prosze o radę.
17042009188.jpg
|
|
Plik ściągnięto 192 raz(y) 39,51 KB |
17042009187.jpg
|
|
Plik ściągnięto 220 raz(y) 39,2 KB |
|
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
|
Wysłany: 19-04-2009, 20:47
|
|
|
ja mam dokładnie tak samo i nie umiem sie już uporać z tym od prawie 2 lat. jak bedziesz coś wiedzieć to daj znać bedę bardzo wdzięczny |
|
|
|
Wysłany: 20-04-2009, 14:17
|
|
|
W moim przypadku właściciel który mi sprzedawał auto poinformował mnie że moze to być uszkodzony moduł komputera i koszt koło 3000 zł za nowy, później że to błachostka warta koło 200 zł i każdy elektryk o zacieciu elektroniki poradzi sobie z tym
rafalski69 jakie możliwe diagnozy wykonałeś już by nie powielać pracy.
W tis forda opisane jest by przemierzyć wiązki od wskaźników do modułu, z modułu do czyjnika temperatury. jeszcze tego nie robiłem. Czy u ciebie self test na wyswietlaczy działa ? |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:11
|
|
|
no i własnie potrzebuje do tego schematy ktoś na forum miał mi przesłac ale jakoś jeszcze nie dotarłyn. myslę ze jedynie nieprzemierzyłem wiazek. Już poprostu miałem to na mysli tylko jakby były schematy to by poszło szybko. |
|
|
|
Wysłany: 21-04-2009, 09:22
|
|
|
Witam załaczam do pobrania z rapida 3 pdf,y z wiazkami dotyczacymi obwodu czujnik temperatury, komputer,oraz wskaźnik temperatury. Może ktoś rozwiąże mój problem oraz pomoże innym w identycznym problemie.
Plik 75 kb należy rozpakować rarem, wewnątrz 3 pdfy.
http://rapidshare.com/fil...2_engine1_7.rar
Powodzenia |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 22-04-2009, 19:31
|
|
|
no wielkie dzięki kolego zaraz bede ściągał i zobaczymy przeanalizuje to i może jak znajdę wiecej czasu to "przedzwonie przewody" które trzeba
pozdrawiam |
|
|
|
Wysłany: 06-06-2009, 10:26
|
|
|
Niedawno odebrałem samochód od elektronika, niestety nie pomógł mi, oświadczył że auto miało cofany licznik i ma wykasowane dane syganłu wskażnika. Jedyna rada to nowy wsad oprogramowania komputera lub cały nowy licznik może pomóc.
Na tym etapie mam sprawdzone ze sie silnik nie przegrzewa, działa termostat i wiatrak.
Prawdopodobnie założe manualny dodatkowy wskażnik teperatury płynu chłodzącego. |
|
|
|
|
viola [Usunięty]
|
Wysłany: 02-07-2009, 20:10
|
|
|
hej ludziki jestem nowym użytkownikiem tego fajnego forum i od razu zwracam sie do Was z prośbą o pomoc, chodzi o to, że we wtorek jadąc do łodzi swoim autkiem w pewnym momencie puściłam go na luz a ona zaczęła wyc, wchodzić na obroty, po prostu sama sobie dodawała gazu, nie musiałam naciskać pedału, jednakże gdy włączyłam bieg bylo oki, poza tym wskazówka od temperatury opadła totalnie nawet ponieżej czarnego kwadracika i co najlepsze w tym momencie właczał się wentylator i właśnie wtedy kiedy wskazówka opadała to zaczęła wyć (jak piuściłam pedał gazu) pomóżcie nie wiem co się dzieje |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 24-09-2010, 18:38
|
|
|
wiem że kilka osób miało problem z wskazywaniem temperatury w swoich pumach. A wiec nastała u mnie wiekopomna chwila. Po bardzo ale to bardzo długim okresie udało mi sie naprawić to ustrojstwo samemu. Nie miałem wtyczki nigdzie do tego czujnika temperatury (jednopinowego) znalazłem taki sam silnik i porównałem instalacje i sie wszystko wyjaśniło temperatura działa teraz dopiero wiem ,że moja puma nie ma 1 biegu wentylatora chłodnicy. max temp. osiągnięta w korku (20min) to wskazówka znalazła się na pionowej kresce litery "L", po czym załączył sie wentylator. Temperatura wtedy opadła na koniec litery "M". |
|
|
bogboss [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2011, 14:24
|
|
|
Ma ktoś zdjęcie lub schemat gdzie znajduje się ten czujnik jednopinowy przekazujący temperaturę na deskę do wskaźnika ? |
|
|
|
|
rafalski69
1.4 i 1.7
|
Wysłany: 17-01-2011, 21:27
|
|
|
pod cewką i w okolicy czujnika dwu pinowego. Jest to tak jakby śrubka |
|
|
bogboss [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2011, 22:29
|
|
|
Dzisiaj byłem w serwisie forda. Wiem jak wygląda ten czujnik. Niestety nie wiem czy można go zobaczyć zamocowanego w samochodzie. Oglądam ile się da okolice obudowy termostatu i widzę tylko ten czujnik dwupinowy ale tego drugiego niestety nie.
Czy ktoś wie za co jeszcze odpowiada ten czujnik jednopinowy ? Czy on nie tylko podaje wartość temp. do wskaźnika na desce a także jego zadaniem jest załączanie wentylatora ?
Rafalski69 czy Ty ściągałeś ten plik z rapida z wiązkami elektrycznymi ? Niestety link już nie działa i ja nie mogę go ściągnąć. Dalej nie widzę zakończenia tego czujnika jednopinowego (wiem, że powinien wyglądać jak śrubka ) Nie widzę również luźnego kabelka, który mógłby być do tej "śrubki" podłączony. |
|
|
|
|
bania
MeganeII diesel(ble)
|
Wysłany: 18-01-2011, 13:35
|
|
|
ten czujnik jednopinowy jest pod tym dwupinowym i raczej ciężko będzie go zobaczyć bez zdemontowania albo cewki albo aku i jego obudowy (ja wymontowałem aku i obudowę), poza tym on nie jest nawet w okolicach obudowy termostatu tylko j.w. pod cewką! z tego co wiem odpowiada za wskaźnik na desce |
_________________ obecnie Megane II diesel(ble) |
|
|
|
|
bogboss [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2011, 22:18
|
|
|
Poszedłem nawet na "macanego" Nigdzie ani skrawka innego kabelka od drugiego czujnika... Nie mówiąc o zakończeniu czujnika śrubki |
|
|
|
|
trojan6
Alfa Romeo GT 1.8TS
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Moondust Silver
|
Wysłany: 30-07-2012, 15:46
|
|
|
Czy uruchamiając auto i pozostawiając na 20 minut pracy na luzie, wskazówka temperatury powinna pójść na max i powinien uruchomić się wentylator?
Jeżeli nie, jak zrobić, żeby wskazówka poszła na max, bez rozkręcania czegokolwiek? |
_________________ Strony internetowe, pozycjonowanie - www.alfakoncept.pl |
|
|
|
|
|