Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gaydek
12-01-2010, 15:08
żarówki H7 w Pumie?
Autor Wiadomość
Szpitalniak 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 09-12-2009, 20:48   

Drodzy Państwo, czy jeśli nie mam instalacji xenonowej i wrzuce h7 to to coś da ?? Ewentualnie coś uszkodzi ??

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 10-12-2009, 12:03   

Ciekawe jak chcesz je podpiąć skoro lampy pumowe mają mocowania do żarówek HB3.

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 10-12-2009, 12:09   

Właśnie nie wiem jak. Dlatego napisałem pytanie. Po to jest forum, żeby się pytać. Jeżeli komuś pytanie wydaje się głupie niech nie odpisuje i nie psuje atmosfery. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 10-12-2009, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 10-12-2009, 13:55   

Szpitalniak, przesadzasz. Pytanie można zadać, ale musi być sensowne. Co ma na celu montowanie H7 do Pumy? Wyjaśnij dokładniej. Odpowiedź była taka jak zadane pytanie.

Poza tym co ma instalacja ksenonowa do H7? Jak widać mylisz pojęcia, stąd taka, a nie inna moja rekacja.

Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 10-12-2009, 14:08   

Mysle pojęcia ?? Może nie wiem o co chodzi, bo się nie znam ?? Przecież to Ty napisałaś, że H7 nie da się założyć. Normalna reakcja na pytanie kogoś, kto nie rozumie i myli pojęcia powinna być raka, że mu to tłumaczysz, a nie odburkujesz, że jego post nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 10-12-2009, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 10-12-2009, 15:03   

Po prostu naucz się sensownie formułować pytania... Nie spytałeś czy jest to możliwe, tylko co się stanie, więc spytałam jak chcesz je założyć. Proste?
Ale skoro nadal nie rozumiesz, to odpowiedz najpierw na moje pytania - skąd pomysł na H7, dlaczego nie np. H4? Co mają do tego ksenony?

Szpitalniak napisał/a:
to Ty napisałaś, że H7 nie da się założyć
Gdzie? Przeczytaj mój post jeszcze raz, spytalam się jak, nie mówiłam, że nie da rady... Fakt, że IMO to niemożliwe, ale przecież mogę czegoś nie wiedzieć. Może np. znalazłeś na to patent?

PS. i proszę bez tesktow, że odburkuję - chyba, że chcesz się dowiedzieć co to znaczy w moim wykonaniu :evil:

Pusia 

Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
Wysłany: 10-12-2009, 16:50   

Szpitalniak, myślę, że chcesz założyć H7 ze względu na to, że takie masz od innego samochodu i nie chcesz wydawać pieniędzy na HB3.
Mam rację?
H7 mam np. ja, w Tuscani.
Ostatnio montowane tam były ksenony, zapewniam Cię, że sporo musiałbyś je przerabiać, żeby pasowały w miejsce HB3, bo kostka jest zupełnie inna, poza tym HB3 mają takie jakby "kolanko" a H7 są proste, dlatego nie pasowałby również uchwyt mocujący.
W reflektorach z H7 są druciki przytrzymujące i mocujące żarówkę, w HB3 żarówkę się po prostu wkłada i przekręca.

Odpowiadając na Twoje pytanie - H7 to nie tylko ksenony - to mogą być zwykłe żarówki, a jesli masz H7 ksenony to musisz zamontować też przetwornice, bo sam żarnik świecic nie będzie.

Pozdrawiam :)

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 10-12-2009, 18:07   

Pusia napisał/a:
Szpitalniak, myślę, że chcesz założyć H7 ze względu na to, że takie masz od innego samochodu i nie chcesz wydawać pieniędzy na HB3.
Mam rację?

Rozczaruję Cię. Wcześniej jezdziłem maluszkiem i cinkojazdem... H7 ?? No way :D

Pusia napisał/a:
sporo musiałbyś je przerabiać, żeby pasowały w miejsce HB3

Sęk w tym, że nie chce nic przerabiać. Chce kupić normalne, pasujące żarówki, które dadzą znacznie więcej światła niż te, które mam (zwykłe, najzwyklejsze).

Pusia napisał/a:

Pozdrawiam :)

Ja również miłą Panią :cool:

Magenta 
AKA Misia vel Nika

Rok prod. Pumy: 1999
Kolor Pumy: Pacific Green
Wysłany: 10-12-2009, 18:35   

Szpitalniak napisał/a:
Sęk w tym, że nie chce nic przerabiać. Chce kupić normalne, pasujące żarówki, które dadzą znacznie więcej światła niż te, które mam (zwykłe, najzwyklejsze).

Symbole typu H4, H7, HB4 to nie różne moce, ale różne mocowania żarówek lub palników ksenonowych. Dlatego jeśli nie chcesz nic przerabiać, swojej Pumie musisz kupić albo żarówki HB3 (9005) albo palniki ksenonowe HB3 (9005) + przetwornice. Innych mocowań po prostu nie zainstalujesz. To tak jak nie każda ładowarka pasuje do danego telefonu komórkowego (póki co :) ). I chociaż kupisz sobie superszybką ładowarkę, to jeśli zamiast miniUSB masz micro-USB, nic z nią nie zrobisz.
Poczytaj sobie Forum, a dowiesz się, że na fabryczne oświetlenie Pumy narzeka (prawie) każdy. Możesz eksperymentować z różnymi markami i mocami żarówek - może trafisz na satysfakcjonujące Cię rozwiązanie. Możesz też od razu wybrać ksenony. Wybór należy do Ciebie. :)
Ale zanim zadasz na Forum jakieś pytanie, upewnij się, czy już o tym nie pisano. A na 90% pisano. :) Oszczędzisz nerwów Moderatorom i sobie.

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 10-12-2009, 19:12   

http://moto.allegro.pl/it...0_warszawa.html Instalując takie będę zadowolony ??:D Znaczy Filipki chyba warte świeczki są co ?? Takiej odpowiedzi jak Twoja się spodziewałem. I zawracając... czyli przy wymianie ich muszę wypoziomować światła tak ??

Boogie 
adm

Wysłany: 10-12-2009, 20:08   

Szpitalniak, kwestia zadowolenia to kwestia indywidualnych wymagań. Jak chcesz poznać opinię innych wysil sie troche i poczytaj forum, bo już między innymi o podanych przez Ciebie żarówkach było, jest nawet w poprzedzającym temacie.

Pusia 

Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
Wysłany: 10-12-2009, 21:29   

Szpitalniak napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it...0_warszawa.html Instalując takie będę zadowolony ??
nie będziesz zadowolony dopóki nie zamontujesz ksenonów :)

Wydasz sporo kasy na jedne, później na drugie zarówki, bo one (czasem) często padają, a za grosze mozesz kupić ksenony i sie nie bawić w pierdoły.
Pozdrawiam.
:)

PS. Nie miałam pojęcia, o co Ci chodzi, w życiu nie wpadłabym na to, że myślałeś, iż H7 to moc żarówki !!!
:lol:

Shakira
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2009, 11:26   

Szpitalniak, miałam żarów Philips'a 60W, ale nie Blue Vision i szczerze powiem to na poczatku miałam wrażenie, że są dobre. Wydałam 100zł i właściwie bez sensu. Jakiś czas później założyłam ksenony. Różnica piorunująca dlatego nie ma się nad czym zastanawiać i poprostu kupić zestaw ksenonów. Jeśli fundusze teraz Ci na to nie pozwalają to tymczasowo możesz te żaróweczki założyć,ale z drugiej strony ta stówka mogłaby juz pójść na poczet zestawu.
Szpitalniak napisał/a:
czyli przy wymianie ich muszę wypoziomować światła tak ??
nie zaszkodzi, generalnie co jakis czas dobrze jest podjechać gdzieś,żeby ustawili Ci światełka, chyba,że sam potrafisz. Nie ma nic gorszego niż źle ustawione światła zarówo dla ciebie jak i osoby jadącej z naprzeciwka.
Szpitalniak, bez urazy,ale na naszym forum opcja "szukaj"naprawdę działa super

Szpitalniak 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 11-12-2009, 11:40   

Ok ok będę szukał. A jakiś link do instalacji podacie ?? Dziękuję :*

http://www.allegro.pl/ite...0k_nowe_fv.html takie coś ?? Jeśli tak to faktycznie warto...

Shakira
[Usunięty]

Wysłany: 11-12-2009, 11:45   

Szpitalniak napisał/a:
A jakiś link do instalacji podacie
instalacji żarówek? bo jesli chodzi ci o sama wymiane to odkrecasz grill, wyciagasz lampe,przekładasz żarówki i zrobione.

Odpowiedz do tematu