Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 08-05-2013, 12:26
Podepnę się pod temat.
Mam na kompie błąd P0122 czyli brak łączności z czujnikiem położenia przepustnicy.
Czujnik wydaje się dobry bo zmienia opór w zależności od pociągnięcia za linkę.
Jak podłączam kompa i badam otwarcie przepustnicy to podczas naciskania pedału gazu daje zawsze odczyt 0 (zero) - czyli komputer w ogóle nie widzi przepustnicy.
W tych trzech kablach (u mnie są 2 czarne i jeden czerwony!?) mam masę ale brakuje mi stałego 5V na którymś z pinów na tej wtyczce - sprawdzałem na zapłonie i na odpalonym silniku. Na żadnym nie ma +5V - więc raczej to jest przyczyną.
Gdzie szukać tego 5V, gdzie powinno być jego źródło i kiedy się ono pojawia?
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Panther Black
Wysłany: 08-05-2013, 16:34
Czyli jakbym nie znalazł go nigdzie po drodze to ciągnąć bezpośrednio z jakiegoś kabla przy kompie w nogach kierowcy? Ryzykowna i delikatna sprawa... Chyba się wybiorę do elektryka z tym
A wiesz może jaki to kabel (kolor) od strony kompa?
5V jest tam cały czas czy tylko po zapłonie lub na odpalonym silniku?
Zainteresowało mnie czemu mam inne kolory kabli - odwinąłem trochę izolacji i okazało się że kabelki te są sztukowane i "sztukowanie" puściło. Złączyłem kabelki, podłączyłem Pumka do kompa wszystko działa - komputer widzi płynnie wciskanie pedału gazu (nie mogę się doczekać przetestowania tej umiejętności na trasie).
Skasowałem błąd w ECU i już po ponownym włączeniu silnika się nie pokazał.
Odpowiem też sobie na pytanie: 5V pojawia się na czujniku dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycji "zapłon" - silnik jednak nie musi pracować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum