Żarówki MTEC |
Autor |
Wiadomość |
Playah [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 00:38 Żarówki MTEC
|
|
|
Witam
Czy ktos ma dostep lub wie gdzie kupic zarowki mteca hb3? Przegooglalem, przeallegrowalem i nic nie znalazlem Jedyne co mi sie udalo to:
http://cgi.ebay.pl/MTEC-9...3%3A1|294%3A100
i
http://cgi.ebay.pl/MTEC-9...3%3A1|294%3A100
ale nie wiem czy to jest do normalnych halogenow czy do xenonow (niby napisane xenon, ale teraz to wszyscy na aukcjach sa ksenon). Potrzebuje po prostu porzadne zarowki o bialym lub bialo-niebieskim swietle, zarowno dobrze dzialajace jak i sie dobrze prezentujace. Pilnie potrzebuje bo jezdze tylko z jedna z przodu Z gory dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
sharky
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Radiant Red
|
Wysłany: 23-06-2009, 00:49
|
|
|
Dobra rada: kup sobie lepiej żarówki Osram Cool Blue lub Philips Blue Vision, nie inwestuj w takie żarówki co mają pomalowaną tylko bańkę na niebiesko. Dają mało światla i szybko się przepalają. Nawet chyba nie mają homologacji... |
_________________ Ten, co opatentował podświetlany schowek. http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7948
Sprawdź swoją Pumę po numerze VIN: http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=7055 |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 23-06-2009, 02:13
|
|
|
Playah, oczywiście, że są to żarówki halogenowe. Jakbyś dokładniej przeczytał obie aukcje znalazłbyś, że są to "halogen bulbs". Miałam żarówki MTec i nie polecam. Wyglądały ładnie, ale szybko dokończyły żywot. Później kupiłam takie: http://moto.allegro.pl/sh...?item=666700066 i zero kłopotów. Po zamontowaniu ksenonów (ponad dwa lata temu), przełożyłam te żarówki do długich i nadal działają.
Jako ciekawostka - po prawej Mtec, po lewej HBM, w środku Sylvania:
|
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)
|
|
|
|
|
Pusia
Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
|
Wysłany: 23-06-2009, 11:05
|
|
|
HBM też mi służyły jako światła mijania (gdy mi ksenony padły) oraz mam je w drogowych już od conajmniej roku, moze 1,5 roku i dalej świetnie się trzymają |
|
|
davidos
& Katarina
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 23-06-2009, 12:29
|
|
|
Czy te HBM świecą dużo lepiej niż standardowe żarówki , bo ja obeznie mam zamonotwane 100 W?? |
|
|
|
|
cobraswiecie
CSW Kuj-Pom
|
Wysłany: 23-06-2009, 14:06
|
|
|
A ja kupiłem sobie Osram;)i jestem zadowolony;)ale za jakiś czas będzie trzeba kseny założyc;) |
_________________ Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzenie czasu między zakrętami...
Moja Pumka:
http://www.polskajazda.pl...Ford/Puma/74364
|
|
|
|
|
Playah [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 14:35
|
|
|
Wielkie dzieki Opoya, zajawilem sie tymi MTECami po przeczytaniu testu zarowek na lamach naszego forum oraz tym, ze zaczely krazyc o nich tutaj dobre opinie (chyba jeszcze nikt nie wiedzial jak u nich z trwaloscia). Zauwazylem, ze ten uzytkownik na allegro ma tez w ofercie wersje 100W i o temperaturze 5900K. Masz (albo czy ktos ma) jakies doswiadczenia z mocniejszymi zarowami od HBM albo bialoniebieskimi 5900K? Nie potzrebuje by przed moja Puma rozswietlaja sie swiatlosc wiekuista, ale chcialbym by oswietlenie bylo lepsze niz to seryjne oraz dobrze sie prezentowalo (tylko nie kosztem widocznosci). Najbardziej pasowalyby mi zarowki 60W 5900K. Co myslicie? |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 23-06-2009, 15:18
|
|
|
IMO zakładanie 100W mija się z celem, grozi np. stopieniem plastikowego złącza, itp. Poza tym po co montować odbiornik tak dużo zżerający prądu? Trzeba dążyć do obniżenia poboru, bo prąd nie bierze się znikąd.
5900K to za wysoka temperatura barwowa, ładne białe światło uzyskasz w okolicy 4200-4500K, 5000K też będzie OK, ale 5900K to za dużo (szczególnie, że to halogen). Pamiętaj, że im wyższa temperatura barwowa, tym mniejsza światłość danego źródła światła. |
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi Uwielbiam Cie (by bleade)
|
|
|
|
|
Playah [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 21:08
|
|
|
Dzieki, kupilem 4200K i 5900K i zobaczymy ktore jak swieca A mam jeszcze pytanko. Zauwazylem, ze nie swieca mi w ogole pozycyjne, a jak juz bede wymienial to moge i jedne i drugie. Jakie powinienem kupic? Tam tez sie wybiera temperature barwy? Najchetniej bralbym tej samej firmy co mijania. |
|
|
|
|
Słoodzik
zakręcony,po całości
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
|
Wysłany: 23-06-2009, 21:23
|
|
|
Do pozycji masz zwykłe małe żaróweczki o mocy 5W. W ich przypadku możesz wybrać tylko kolor. Zwykłe świecą na taki żółtawy kolor, są też białe, a ja akurat mam zamontowane niebieskie |
_________________ Żyjesz po to aby jeździć. Jeździsz po to aby żyć.
Porucznik Gwiezdnej Floty Słód™ |
|
|
|
|
Opoya
Szarak ST225
|
Wysłany: 23-06-2009, 22:10
|
|
|
Ta sama firma o ile wiem, nie ma postojówek. W Pumie są W5W. Nie polecam ledów, zbyt szybko się przepalają, chyba, że założy się stablizator/ogranicznik napięcia - niebawem będę zakładać takie układziki, które już mam (produkcji TAMa). Dam znać jak to działa i czy TAM zdecydowałby się na produkcję dla KFP (teraz właśnie trwa produkcja i wysyłka dla chętnych z forum Cougara).
Dlatego szukaj W5W (czyli bezcokołowej) o podanej temperaturze barwowej podobnej do kupionych przez Ciebie HB3. |
|
|
|
|
|
Playah [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2009, 23:42
|
|
|
Dzieki jeszcze raz za konkretna i rzeczowa odpowiedz. |
|
|
|
|
CzarnyInside
Silnik Pumy: 1.4
Rok prod. Pumy: 1999
|
Wysłany: 10-12-2009, 17:12
|
|
|
witam, ja mam pytanie o te philips blue vision. kupilem i wymienilem, i nie widze roznicy w barwie oraz jasnosci, jak Pumka swiecila na zolto tak swieci, brak bialego swiatla. Co jest nie tak? |
|
|
|
|
Pusia
Silnik Pumy: 1.6
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: India Yellow
|
Wysłany: 10-12-2009, 17:21
|
|
|
Myślę, że wsadziłeś je w miejsce długich, skoro nie widać różnicy.
Powinny swiecić troszkę lepiej i byc troszkę bardziej biale.
Ale super efektu się nie spodziewaj |
|
|
Maciek
A6 4.2 QUATTRO
|
Wysłany: 10-12-2009, 17:34
|
|
|
Pusia napisał/a: | Myślę, że wsadziłeś je w miejsce długich, |
Heh no to by było niezłe zdziwko z kolegi strony
CzarnyInside Ja u siebie założyłem z kolei philips premium - są jaśniejsze sporo niż zwykłe sylvanii, dają więcej światła, o barwie zimnej białej, blue vision są też białe ale takie delikatnie niebieskawe widziałem ich świecenie na własne oczy niemożliwe żeby były żółte chyba ze tylko opakowanie Ci wcisnęli a w środku sylvania niespodzianka |
|
|
|
|
|