Klub Forda Pumy Strona Główna Klub Forda Pumy
istnieje od 2000 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyciemnianie tylnych lamp
Autor Wiadomość
dbr* 

Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1997
Wysłany: 01-04-2009, 14:49   Przyciemnianie tylnych lamp

witam, jak w temacie... ktokolwiek wie, ktokolwiek widzial jak nalezy przyciemnic lampki? zamowilem na allegro specjalna folie (czarna) termokurczliwa do lamp... probowalem zalozyc ja tak jak naklada sie na szybe, czyli polewamy warstwe przylepna woda z odrobina detergentu, nastepnie przyklejamy na lampe, i dalej nie wiem jak wyrownac zmarszczki... mialem odpowiednie "zdrapki" do wyciagania wody, a przede wszystkim opalarke. nie wyszlo to za dobrze, powstaja bąble. w necie trudno znalesc jakiekolwiek porady na ten temat, na youtube takze nie znalazlem procesu przyciemniania. Uwazam ze chyba jednak zdziebko inna jest metoda przyciemniania lamp a taka co szyby... Istnieja rowniez specjalne spraye do przyciemniania, ale nie znam nikogo kto by tego uzywal i jakos niechetnie to do mnie przemawia, ale moge sie mylic. need help ! dober

cobraswiecie 
CSW Kuj-Pom

Wysłany: 01-04-2009, 15:31   

Hmm jeśli chodzi o lampy to zapewne trudno Ci będzie nie zrobić bąbli.Byś musiał ostro suszarką suszyć.A do tej folii dostaleś jakiś plastik do wypukleń?

Gaydek 
admin

Wysłany: 01-04-2009, 19:07   

Tylne lampy w mojej Pumie są przyciemnione. Przyciemnił je jeszcze Passenger przy użyciu spraye'a (?). Może się podobać lub nie. Nie polecam przyciemniać zbyt mocno, to nie ma sensu. Delikatne, ale takie bardzo delikatne może być.

To czytałeś? http://klubpumy.pl/viewtopic.php?t=789

Mr.Maya 
Kamikaze Driver

Wysłany: 01-04-2009, 19:19   

Przyciemnianie jet nie legalne lampa traci homologacje a wraz z nia cale auto nie jet dopuszczane do ruchu. Pozatym jest to glupota mniejszajaca bezpieczenstwo. Moze odrazu zdemontuj lampy

Boogie 
adm

Wysłany: 01-04-2009, 19:30   

dbr*, sprayem wychodzi ładnie i nie trzeba się zbyt duzo namęczyć. Co do prawa - odblaski nie działają, natomiast samo światło lampy jest widoczne bardzo dobrze.

dbr* 

Wysłany: 01-04-2009, 22:29   

cobraswiecie napisał/a:
Byś musiał ostro suszarką suszyć

suszylem opalarka na "2" ze malo co znieksztalcilem klosz :)

cobraswiecie napisał/a:
A do tej folii dostaleś jakiś plastik do wypukleń?

przyciemnialem szyby i dostalem takie niby specjalne plastiki do wyciagania wody

Mr.Maya napisał/a:
Przyciemnianie jet nie legalne lampa traci homologacje a wraz z nia cale auto nie jet dopuszczane do ruchu. Pozatym jest to glupota mniejszajaca bezpieczenstwo. Moze odrazu zdemontuj lampy

uszanowalbym Twoje subiektywne poglady gdyby nieostatnie zdanie. Wydajesz byc sie czlowiekiem, ktory niepotrzebnie pisze w tym temacie... jestem swiadom ze lampa traci homologacje i że bla bla bla... pozwole sobie zacytowac gaydka z 2005r. "Wg mnie w czarnej Pumce to obowiązkowa modyfikacja :wink: " i ja uwazam bardo podobnie, jestem milosnikiem "no name" i zrobie jak chce, prosilem tylko o pomoc "jak?".

dzieki chlopaki za info, faktycznie pobawie sie tym sprayem raczej :grin:
pozdro

lewadzki
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 10:57   

a kto powiedzial ze kazda przerobka musi byc zgodna z przepisami ?? :lol:
powodzenia przy przerobkach i wrzucaj fotki ciemnych lamp , ciekaw jestem jak to wyjdzie

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 02-04-2009, 12:24   

Nie każda musi być zgodna, ale nie może utrudniać np. widoczności samochodu, w tym przypadku świateł. Jak ktoś wjedzie w tyłek Pumki dbr*, to może powiedzieć, że nie widział śwateł stop i jest szansa, że wygra.
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku - jeśli folia przyciemnia tylko tyle, że widać światła, to OK.

dbr*, lampa jest wypukła, więc łatwo nie jest, jedyna metoda, to tak jak już było mówione - suszarka i dużo cierpliwości. Ale - nie można grzać za mocno! Raczej delikatnie i długo...

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

lewadzki
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 12:48   

nie no ja nie mowie zeby wogole nic nie byl owidac, ale delikatnie jak najbardziej i twierdze ze daje to ladny efekt koncowy :)
Ostatnio zmieniony przez Gaydek 03-04-2009, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  

Hadzi
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2009, 16:34   

Opoya, powiem Ci wiecej: wystarczy by był np pekniety klosz i juz ten co w tył wjechał wymiga sie od winy. Nawet najmniejsze uszkodzenie lub przyciemnienie lamp rowna sie z pozbawieniem DR jesli trafi sie na odpowiedniego policjanta. ;)
dbr*, rób jak chcesz :) tylko licz sie z ewentualnymi konsekwencjami ;) Powodzonka :)
Na upartego to mi też by mogli za tylknie lampy zabrać DR. :lol:

Opoya 
Szarak ST225

Wysłany: 02-04-2009, 22:36   

Hadzi, wiem i masz racje.. podałam po prostu najmocniejszy przykład...

Opoya ma wysublimowany gust (by foo)
Opoya [...] może wszystko (by Snaco)
Opoya [...] jesteś Boska (by Waluś)
Opoya, Jestes super dziewczyna (by Mr.Maya)
Jak zwykle Matula Opoyka nie przezyje jak sie nie przyczepi :-) Uwielbiam Cie :-) (by bleade)
Opoya, [...] gratki dla ciebie kochaniutka (by rafalski69)
Opoya opoko ty nasza (by Beata)

dbr* 

Wysłany: 02-04-2009, 22:59   

dziekuje za wszystkie uwagi, zgadzam sie po czesci ze wszystkimi, nalezy to zrobic w sposob umiarkowany... bez sensu byloby miec zupelnie czarne, puma ma to do siebie ze wyglad seryjnych tylnych lampek maja charakter sportowy i bez przyciemniania sa bardzo ladne, ale ciemne klosze to ciemne klosze :) wystarczy zamontowac zarowki led 19diodowe (11zl sztuka) i sobie poradza... noi 3 stop by sie przydal, mimo wszystko.

Odpowiedz do tematu