ZeRT
Silnik Pumy: 1.7 VCT
Rok prod. Pumy: 1998
Kolor Pumy: Cuirass
Wysłany: 05-11-2013, 21:36 jakich producentów części warto kupić?
Witam,
Pumka zaczęła wołać o wymianę kilku drobiazgów w związku z faktem, że autko ma już dobrze ponad 188k kilometrów (z czego około 30k w ciągu ostatniego roku) tych drobiazgów nazbierało się sporo.
Na pierwszy ogień idą:
drążki kierownicze + osłony
łożyska tylne
bębny
termostat
elektrozawór nagrzewnicy
uszczelka pod dekiel zaworów
W związku z tym chciałbym prosić o doradzenie jakich producentów części warto kupić a których marek unikać jak ognia. Krezusem nie jestem interesuje mnie rozsądny kompromis między jakością a ceną.
Wstępnie zrobiłem rozeznanie tyle tylko, że ceny wahają się od śmiesznie niskich do absurdalnie wysokich w związku z czym jestem totalnie bezradny i zagubiony i proszę was o pomoc w doborze części.
Silnik Pumy: 1.4
Kolor Pumy: Radiant Red
Wysłany: 05-11-2013, 23:25
Dobre łożyska są firmy SKF - warto w nie zainwestować, co do termostatu bierz oryginalny fordowski (nie jest drogi) i uszczelkę pod pokrywę zaworów też bym chyba wziął oryginał, chociaż ta w porównaniu z zamiennikami wypada trochę drogo. Z firm produkujących różnego rodzaju zamienniki raczej bym nie polecił HP (Hans Pries).
Rok prod. Pumy: 2000
Kolor Pumy: State Blue
Wysłany: 05-11-2013, 23:29
Co do uszczelki pokrywy zaworów to ja zdecydowałem się na najtańszą dostępną na rynku firmy AJUSA i jestem zadowolony, zrobiłem co prawda dopiero jakieś 3.5-4 tyś. km od wymiany ale jest super szczelna dookoła i najważniejsze, że świece już nie pływają w oleju
Kolor Pumy: Moondust Silver
Wysłany: 06-11-2013, 09:05
Mam łożyska tył - SKF.
Termostat jakiś zamiennik, ale bierz oryginalny.
Elektrozawór raczej też oryginał, bo w przeciwnym wypadku masz raczej loterię.
_________________ Strony internetowe, pozycjonowanie - www.alfakoncept.pl
ZeRT
Kolor Pumy: Cuirass
Wysłany: 19-11-2013, 12:10
Uwaga odnośnie bębnów... LPR + łożyska SKF = Nigdy więcej. Okazuje się, że nie do końca do siebie pasują i po zmontowaniu jest luz... Prawdopodobnie bębny LPR są kiepsko obrobione.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum